UNSAR: Cea mai mare despăgubire achitată în 2023, în România, în baza poliței de asigurare facultativă pentru locuință, a fost de peste o jumătate de milion de euro
Telex » Știri 14 mai, 9:10
O companie membră a Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) a achitat, anul trecut, în baza poliței de asigurare facultativă pentru locuință, o despăgubire de peste 2,5 milioane de lei (514.000 de euro), cea mai mare valoare înregistrată în ultimii cinci ani, se arată într-un comunicat de presă al UNSAR, citat de Agerpres. Această despăgubire este de două ori mai mare decât cea achitată în anul 2022, respectiv de patru ori peste cuantumul consemnat în 2021.
Conform analizei efectuate la nivelul asociației, suma a fost achitată pentru acoperirea prejudiciilor generate de producerea unui incendiu. "Incendiul este riscul care îi îngrijorează cel mai mult pe români, iar nivelul despăgubirilor crește într-un mod alarmant de la un an la altul. Astfel, este important să nu mai amânăm decizia de a ne asigura complet locuința, pentru binele nostru și al familiilor noastre", a declarat Alexandru Ciuncan, președinte și director general al UNSAR, în comunicatul citat.
Potrivit documentului, în România, riscul de incendiu este acoperit de asigurările facultative emise pentru locuințele care sunt deja protejate printr-o asigurare obligatorie PAD.
Astfel, polițele facultative oferă un nivel de protecție extins, la valoarea reală a clădirii și/sau a bunurilor deținute, și pot acoperi o serie de fenomene naturale, dar și alte tipuri de riscuri precum: cutremure, inundații, alunecări de teren, incendii, explozii, căderi de corpuri, inundații produse de avarii ale instalațiilor de apă-canal, climatizare, termoficare, defecțiuni ale centralei termice, daune ale bunurilor electronice/electrocasnice etc.
De asemenea, o asigurare facultativă poate fi personalizată prin clauze speciale, în funcție de specificul fiecărei locuințe și de nevoile individuale ale clienților. Spre exemplu, se pot acoperi inclusiv prejudiciile produse vecinilor.
"Deși doar 17% dintre locuințe sunt protejate și printr-o poliță facultativă, companiile de asigurări despăgubesc zilnic peste 73 de dosare de daună doar în baza acestor tipuri de asigurări. Depinde de noi dacă alegem să trecem singuri prin momente mai puțin fericite sau având alături sprijinul specialiștilor în gestionarea riscurilor", a afirmat Alina Bărbulescu, specialist Asigurări Bunuri & Proprietăți în cadrul UNSAR.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial