UNSAR: Cea mai mare despăgubire achitată în baza asigurărilor de locuințe a depășit 4 milioane de lei, în 2021
Numărul 23, 15-21 iun. 2022 » Roza vânturilor
Peste 4 milioane de lei (820.000 de euro) a reprezentat cea mai mare despăgubire plătită în 2021 în baza asigurărilor de locuințe, pentru o avarie produsă la conductele de apă, care a afectat mai multe locuințe, informează Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR), într-un comunicat citat de Agerpres. Conform organizației, în medie, anul trecut, unul din două dosare de daună la locuințe a avut drept cauză avarii la instalațiile de apă. Astfel, pe lângă nivelul semnificativ al daunelor generate de acest tip de riscuri, se remarcă și frecvența mare a producerii acestora.
O avarie la conductele de apă care a afectat mai multe locuințe, anul trecut, a generat despăgubiri, achitate în baza asigurărilor de locuințe, de peste 4 milioane lei (820.000 euro).
A doua cea mai mare despăgubire plătită în 2021, în valoare de 3,1 milioane lei, a fost cauzată de un incendiu, iar fenomenele atmosferice au dus, la rândul lor, la producerea unui eveniment care a generat despăgubiri totale de peste 1,5 milioane lei.
În Top 5 al celor mai costisitoare evenimente acoperite prin polițe de asigurare facultative pentru locuințe este completat de alte două incendii - care au generat despăgubiri de un milion lei, respectiv 530.000 lei.
Un studiu sociologic dedicat asigurărilor de locuințe realizat la nivelul UNSAR, publicat recent, arată că 50% dintre români știu că daunele cauzate de avarii ale instalațiilor interioare ale locuințelor (de apă, gaze, canal, climatizare și încălzire) pot fi acoperite în baza unei asigurări facultative de locuințe. Cu toate acestea, deși 95% dintre români sunt proprietarii casei în care locuiesc, sub 20% din totalul locuințelor sunt acoperite printr-o poliță de asigurare facultativă. Potrivit sursei citate, polițelor facultative li se pot atașa și clauze speciale, precum asigurarea instalațiilor interioare ale clădirii, aparatelor electrice/electronice, bunurilor casabile, dar și răspunderea civilă față de terțe persoane (spre exemplu, pentru acoperirea pagubelor produse vecinilor).
Asigurările obligatorii pentru locuințe acoperă trei riscuri catastrofale (cutremur, inundații și alunecări de teren) până la limita de 20.000 de euro, respectiv 10.000 de euro, în funcție de tipul construcției, indiferent dacă valoarea acesteia este mai mare. În completare, locuința poate fi protejată la valoarea ei reală și pentru mai multe riscuri, printr-o asigurare facultativă.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice