UNSAR: Despăgubiri de peste 110 milioane de lei plătite pentru turiști în ultimii 4 ani
Telex » Știri 28 septembrie 2023
Companiile membre ale Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) au plătit despăgubiri în valoare totală de peste 110 milioane de lei în baza asigurărilor de călătorie, în perioada 2019 - 2022, a anunțat UNSAR, citată de Agerpres. Anul trecut au fost plătite 36,2 milioane lei, în creștere cu 105% față de valoarea achitată în 2021.
Din cele peste 110 milioane lei, 88% (circa 97 milioane lei) au reprezentat cheltuieli medicale de urgență, care au acoperit nevoile de restabilire a sănătății acelor asigurați care au suferit diverse boli, afecțiuni sau accidente, inclusiv ca urmare a practicării unor sporturi de sezon, pe durata călătoriilor în străinătate. Printre serviciile medicale pentru care s-au plătit despăgubiri se numără consultații și tratamente medicale, intervenții chirurgicale de urgență, spitalizare impusă de survenirea unor boli sau accidente, servicii stomatologice, tratament pentru infecția cu COVID-19, servicii de ambulanță, servicii de repatriere medicală sau chiar repatriere în caz de deces, și altele.
Aproape 10 milioane de lei (9%) au reprezentat despăgubiri acordate în baza acoperirii storno, adică rambursarea contravalorii pachetelor turistice achiziționate, atunci când intervin situații care duc la imposibilitatea de a mai pleca în călătorie (spre exemplu: decesul sau îmbolnăvirea asiguratului/soțului/soției acestuia sau a unei rude de gradul 1 sau 2, distrugerea locuinței de domiciliu a asiguratului, primirea unei citații de către asigurat pentru prezentarea în fața unei instanțe judecătorești, accident rutier ș.a.m.d.).
Alte 2,9 milioane lei au acoperit situațiile de genul pierderii/întârzierii bagajelor, întreruperii călătoriei, pierderii documentelor, asistență rutieră etc.
Datele au fost prezentate cu ocazia marcării, la 27 septembrie, a Zilei Mondiale a Turismului.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial