UNSAR: Despăgubirile achitate anul trecut în baza asigurărilor pentru locuințe au crescut cu 63%
Numărul 14, 10-16 apr. 2024 » Roza vânturilor
Companiile de asigurări au achitat anul trecut despăgubiri de peste 169 milioane lei în baza asigurărilor pentru locuințe, în creștere cu 63% față de valoarea achitată în 2022, respectiv peste 103 milioane lei, se arată într-un comunicat al Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR), citat de Agerpres. Peste 85% din valoarea acestor despăgubiri, respectiv 145 milioane lei, au fost plătite în baza asigurărilor facultative pentru locuințe, în creștere cu circa 44% față de cele din 2022.
"Anul trecut a fost unul marcat de multe evenimente care au afectat inclusiv locuințele noastre. Acest fapt este confirmat și de despăgubirile plătite de către companiile de asigurări, care au crescut. În acest context, este cu atât mai important să avem grijă de locuințele noastre, pentru ca fiecare dintre noi să fie #sigurACASA, alături de cei dragi", a declarat Alexandru Ciuncan, președinte & director general al UNSAR.
Asigurarea facultativă de locuință poate oferi garanția reparării sau a înlocuirii bunurilor afectate în caz de dezastre naturale (cutremure, inundații sau alunecări de teren) sau de incendii, explozii, furtuni, spargeri de conducte, defecțiuni ale centralei termice, daune ale bunurilor electronice/electrocasnice sau chiar ale panourilor fotovoltaice.
"Ca în fiecare an, primăvara încep să-și facă simțită prezența diverse fenomene atmosferice care pot produce daune semnificative locuințelor noastre. Cu doar 1 din 10 români pregătit financiar în cazul unui dezastru, accesarea unei asigurări facultative ar trebui să fie o prioritate pentru fiecare dintre noi", a declarat Alina Bărbulescu, specialist Asigurări Bunuri & Proprietăți în cadrul UNSAR.
În România, asigurările facultative se pot încheia doar pentru acele locuințe care sunt deja protejate printr-o poliță obligatorie PAD. Polițele facultative oferă un nivel de protecție extins, la valoarea reală a clădirii și/sau a bunurilor deținute. De asemenea, o asigurare facultativă poate fi personalizată prin clauze speciale dedicate, în funcție de specificul fiecărei locuinței și de nevoile individuale ale clienților - de exemplu, se pot acoperi inclusiv prejudiciile produse vecinilor.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice