UNSAR: Prețul de referință în cazul reparațiilor auto ar permite o mai bună informare în privința costurilor
Telex » Știri 22 septembrie 2021
Introducerea unui preț de referință orientativ în privința reparațiilor auto este o măsură considerată benefică de către 94% dintre șoferii chestionați în cadrul unei cercetări sociologice realizate de IRES pentru Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR). Astfel, potrivit unui comunicat al Uniunii, citat de Agerpres, un preț de referință ar permite o mai bună informare a celor care doresc să își repare autovehiculul în ceea ce privește costurile. Mai mult, măsura ar acționa ca un barometru și ar permite celor interesați să facă o alegere în cunoștință de cauză.
„Românii, inclusiv cei peste 8 milioane de șoferi, ar putea beneficia de prevederile unui proiect de Ordonanță de Urgență privind modificarea Legii 132/2017 privind asigurarea RCA. (…) Documentul include, printre alte prevederi, și introducerea unui preț de referință orientativ în privința reparațiilor auto. Această măsură este considerată benefică de către 94% dintre șoferii chestionați în cadrul unei cercetări sociologice realizate pentru UNSAR de către IRES și ar permite o mai bună informare a celor care doresc să își repare autovehiculul - în ceea ce privește costurile. Măsura ar acționa ca un barometru și ar permite celor interesați să facă o alegere în cunostință de cauză”, precizează sursa citată.
Reprezentanții UNSAR subliniază că un astfel de etalon există în multe industrii din România, inclusiv în ceea ce privește primele de asigurare RCA. Un alt exemplu este cel al prețurilor de pe piețele comercializării cu amănuntul a produselor alimentare și a carburanților care sunt publicate în Monitorul Prețurilor.
Organizația amintește că, în România, în fiecare zi a anului trecut, s-au produs, în medie, 17 accidente rutiere grave în care și-au pierdut viața cinci persoane și au fost rănite grav 15, după cum arată Buletinul siguranței rutiere 2020, editat de Direcția Rutieră, Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității din cadrul IGPR.
„În România există, deja, un tarif de referință a primelor RCA. Astfel, pentru existența unui echilibru între primele încasate și despăgubirile plătite și a unei simetrii de tratament cu asigurătorii RCA, în cazul reparațiilor de vehicule, despăgubirea ar trebui să se raporteze la rândul ei la un nivel al prețurilor de referință practicat pe piețele de profil (exact cum se întâmplă în cazul altor prejudicii materiale rezultate din accidente rutiere la construcții, lucrări de artă, culturi agricole, animale). Or, proiectul prevede, printre altele, introducerea unui preț de referință orientativ pentru evaluarea despăgubirii atât în ceea ce privește partea de reparații auto, cât și de rent-a-car. Practic, întrucât asigurătorii RCA sunt terți față de contractul de reparații dintre unitatea service și persoanele prejudiciate, aceștia nu au niciun control asupra modului de formare a prețului pieselor și manoperei, dar sunt totuși obligați prin lege să le suporte fără nicio obiecție sau opoziție. Introducerea unor prețuri de referință la reparații ar preveni abuzurile operatorilor economici din domeniu în practicarea unor prețuri exagerate care nu au legătura cu piața”, consideră UNSAR.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale