Va fi înființată Banca de resurse genetice vegetale Buzău
Telex » Știri 12 septembrie 2019
Executivul a adoptat, astăzi, o hotărâre pentru înființarea Băncii de resurse genetice vegetale pentru legumicultură, floricultură, plante aromatice și medicinale Buzău, informează Mediafax. Banca va avea ca scop explorarea, inventarierea, colectarea, cercetarea și conservarea resurselor fitogenetice. „În ședința de Guvern de astăzi, la propunerea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a fost adoptată o hotărâre de Guvern foarte importantă privind înființarea Băncii de resurse genetice vegetale pentru legumicultură, floricultură, plante aromatice și medicinale Buzău. Este practic o decizie istorică. România a mai încercat să creeze o astfel de bancă în anii 80. Nu s-a finalizat. Iată că am reușit de aceată dată să creem această bancă de resurse genetice vegetale care practic va pune la adăpost fondul de gene din România, în domeniile de care vă spuneam: legumicultură, floricultură și plante aromatice”, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu. Acesta a mai precizat că România are cea mai mare varietate de plante regionale și tradițioanle din Europa în acest moment și, neavând până acum această bancă, de-a lungul timpului s-au pierdut foarte multe semințe, devenind dependentă de importul de semințe pentru o serie de plante.
„Este o măsură așteptată de toți legumicultorii care, bineînțeles, va contribui pe termen lung la asigurarea securității alimentare a României”, a completat Nelu Barbu.
Această bancă va avea ca obiect principal de activitate explorarea, inventarierea, colectarea, cercetarea, dezvoltarea și conservarea resurselor fitogenetice. Banca va conseva patrimoniul genetic vegetal aflat în acest moment la stațiunea legumicolă din Buzău și pe cuprinsul țării, care cuprinde peste 10.000 de soiuri de legume, plante medicinale și aromatice pe cale de dispariție.
Zeița Thalia inspiră formule inovative în arta spectacolului
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru