Valabilitatea pașapoartelor electronice urmează să fie extinsă la 10 ani, potrivit unui proiect de lege adoptat de Executiv
Numărul 7, 27 feb. - 5 mar. 2018 » Curier legislativ
Valabilitatea pașapoartelor simple electronice va fi extinsă la zece ani, față de cinci în prezent, în cazul persoanelor care au împlinit vârsta de 25 de ani. Măsura este inclusă într-un proiect de lege aprobat de Guvern, care aduce mai multe modificări și completări Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate. Pentru copiii cu vârsta de până la 12 ani, pașaportul simplu electronic va fi valabil trei ani, iar pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 12 și 25 de ani va fi valabil cinci ani. „Noile reglementări vor avea ca efect principal fluidizarea activității serviciilor de emitere a pașapoartelor prin scăderea numărului de solicitări pentru eliberarea unor astfel de documente”, precizează Ministerul Afacerilor Interne (MAI).
Proiectul de act normativ reevaluează, de asemenea, cadrul normativ care reglementează eliberarea pașaportului simplu temporar, care va putea fi emis doar în anumite situații de urgență obiective (determinate de motive de sănătate, familiale sau profesionale) în care titularul nu dispune de timpul necesar pentru eliberarea unui pașaport simplu electronic. Potrivit reprezentanților MAI, urgența va trebui dovedită în momentul depunerii cererii de eliberare a pașaportului simplu temporar. Pentru situațiile în care se solicită eliberarea unui pașaport simplu temporar în scopul deplasării minorului în străinătate, pentru studii sau concursuri oficiale organizate de instituții străine, este eliminată obligația ca documentele doveditoare să fie avizate de o autoritate administrativă română.
Persoanele care din orice motive, nu doresc eliberarea unui pașaport simplu electronic pot solicita un pașaport simplu temporar, care le va fi însă eliberat în intervalul în care se emite pașaportul simplu electronic. Proiectul de lege reglementează, de asemenea, posibilitatea eliberării pașaportului și în baza ordonanțelor președințiale nedefinitive date în condițiile Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, prin care instanța a dispus cu privire la exercitarea autorității părintești ori prin care a suplinit acordul celuilalt părinte pentru eliberarea pașaportului copilului.
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național