Valentin Lazea: „Elefantul cel mare” din cameră, cel puțin în economiile vestice, nu este recesiunea, ci datoria uriașă
Telex » Știri 17 februarie 2023
„Elefantul cel mare” din cameră, cel puțin în economiile vestice, nu este recesiunea, ci datoria uriașă la care s-a ajuns, a afirmat Valentin Lazea, economist-șef la Banca Națională a României (BNR), citat de Agerpres. "În ceea ce mă privește pe mine problema cea mare, elefantul cel mare din cameră, cel puțin în economiile vestice, nu este recesiunea, ci este datoria uriașă la care s-a ajuns, datorie publică și privată cumulate. De ce spun asta? Conform ultimelor prognoze, niciun stat din Uniunea Europeană nu va intra în recesiune în acest an. Nici măcar Germania despre care inițial se credea că va intra în recesiune. Cu atât mai puțin România nu va intra în recesiune, pentru că știm creșterea este estimată undeva între 2% și 3% în acest an. Pe de altă parte însă, datoriile la care s-a ajuns, cel puțin în Vest, sunt uriașe. La noi se vorbește mai puțin și din cauză că datoria publică la noi încă nu a ajuns la 50%, dar dacă la datoria publică adăugăm și datoria privată depășește bine 100% din PIB, cele două datorii cumulate", a declarat Valentin Lazea, la conferința "Economia și inflația", din ciclul "România încotro?".
El a menționat că este un punct de vedere personal.
Totodată, Valentin Lazea a subliniat că, pe plan global, începând cu criza din 2008 – 2009, s-a trecut la creșterea datoriei. Astfel, aceasta a urcat de la 195% din PIB-ul global în 2007 la 256% din PIB-ul global în 2020, iar procesul a avut loc prin tipărirea de bani.
Oficialul BNR a explicat că există teoretic patru modalități de reducere a datoriei: războiul, ștergerea datoriilor, inflația și represiunea financiară, iar din 2009 - 2010 cea mai utilizată metodă a fost represiunea financiară. El a adăugat că utilizarea de dobânzi real negative îi penalizează pe deponenții la bănci.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial