Valoare și acțiune
Numărul 50-51, 20 dec. 2023 - 9 ian. 2024 » La început a fost cuvântul...
Teme esențiale ale actualității economico-sociale tratate în mass-media ar fi mult mai percutant abordate dacă, așa cum avem prilejul să remarcăm în fiecare ediție a rubricii de față, s-ar respecta, fără derogări, cerințele minimale ale exprimării corecte. Astfel, într-o analiză publicată de un cotidian bucureștean se afirma că „valorile umane și cerințele etice sunt promovate mai ales de managerii care se caracterizează printr-un comportament autentic moral, propriu unor adevărați profesioniști”. Evident, principala eroare din textul citat vizează încălcarea raportului dintre parte și întreg. „Cerințele etice” sunt componente principale ale „valorilor umane”, iar „profesionalismul” implică obligatoriu un „comportament moral” adecvat. De asemenea, noțiunile de „autentic” și „adevăr” sunt sinonime.
În aceeași ordine de derapaje s-a înscris și un reportaj radiofonic, prin care se releva următoarea situație: „Numai informația corectă permite decidenților firmei X să cunoască adevăratele stări de spirit ale personalului, în atmosfera care îi domină activitatea”. Ne întrebăm: o „informație corectă” nu este, implicit, echivalentul „adevărului”, iar „stările de spirit” nu sunt o altă definiție a „atmosferei” din respectiva firmă?
Mai reținem ceea ce a spus un participant la o dezbatere televizată: „Tăria de caracter a celor care înfruntă cu curaj crizele reprezintă dovada manifestării unor trăsături morale caracterizate prin cutezanță și temeritate”. Care ar fi deosebirea dintre „curaj” și „cutezanță”? Sau între „tăria de caracter” și o trăsătură morală de tipul „cutenzanței”? Răspunsurile sunt lesne de dat: „autenticul profesionalism” din sfera comunicării în masă implică obligatoriu cunoașterea proprietății termenilor pe care autorii îi utilizează „înfruntând” pericolele reprezentate de nesocotirea regulilor lingvistico-logice. (T.B.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane