Valoare și evaluare
Numărul 12, 27 mar. - 2 apr. 2024 » La început a fost cuvântul...
Cum este perfect normal, mass-media se preocupă constant de elementele componente ale vieții noastre economico-sociale. Astfel de demersuri publicistice ar câștiga, însă, mult sub aspect calitativ dacă în toate cazurile s-ar respecta regulile comunicării publice corecte. Un prim „exemplu” a fost oferit de un participant la o dezbatere radiofonică: „În vederea evaluării posibilităților de punere în valoare a potențialului existent este necesară, înainte de toate, asigurarea unei minime profitabilități”. În afară de faptul că însăși „evaluarea” implică luarea în considerare a existenței „valorii” este limpede că „profitabilitatea” (fie ea „minimă”) implică exact ceea ce se „valorifică” prin amintitul „potențial”.
La rândul lui, un articol din presa tipărită remarca „importanța valorii personale a managerilor care constă în însușirile acestora, așa cum sunt ele prețuite tocmai ca efect al valorificării lor în practică”. Or, „valoarea personală” este un echivalent al „însușirilor” amintite, „valoarea” fiind posibil de „măsurat” doar prin „practică”, după cum „prețuirea” nu reprezintă altceva decât o modalitate de apreciere a „valorii”.
Nu mai puțin eronată a fost și următoarea afirmație conținută într-un buletin de știri televizate: „Scara de valori în ierarhia performanțelor se poate stabili numai prin evaluarea rezultatelor obținute”. Culmea ar fi ca „scara de valori” să nu reprezinte și o „ierarhizare”, iar „performanțele” să se „evalueze” fără luarea în considerare a „rezultatelor”. Prin urmare, este cert că orice „evaluare” a unei comunicări publice impune luarea în considerare a „măsurii” în care respectă întru totul proprietatea termenilor utilizați. (T.B.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial