Valoarea adăugată și performanța
Numărul 4, 5-11 febr. 2019 » La început a fost cuvântul...
Utilizarea metaforelor în scris sau în vorbirea curentă, atunci când ne referim la procese economico-sociale, exprimă, neîndoios, nevoia noastră, a tuturor, de a da comunicării cu semenii un plus de atractivitate, de expresivitate. Dar, ne este dat, din păcate, să constatăm, mai ales în media audiovizuală, și formulări „metaforice” prin care se denaturează conținutul științific al unor noțiuni importante.
Un exemplu îl constituie punerea egalității între „valoarea adăugată” și „plusvaloare”. Primul termen definește, cum se știe, la nivelul entităților economice și sociale, diferența dintre încasările totale și consumul de factori (salarii, impozite și taxe, amortizări, profit etc.). La nivel național, de asemenea, cum bine se știe, „valoarea adăugată” este exprimată prin indicatorul „produs intern brut” (PIB).
În ceea ce privește „plusvaloarea”, indiferent de doctrinele, de concepțiile pe baza cărora este definită, noțiunea se referă la diferitele forme ale „supramuncii”, respectiv ceea ce se regăsește în diferite forme de „profit”. Există și accepțiunea fiscală a „plusvalorii”, adică identificarea unui câștig rezultat din operațiuni de cesiune sau de reevaluare a unui element patrimonial. Sunt aspecte binecunoscute de profesioniștii contabili. Ceea ce dorim, însă, să relevăm îi vizează pe acei nespecialiști care lansează în spațiul public formulări incorecte privind unele noțiuni, procese și fenomene economice. Așa că, atunci când se dorește să se folosească alt termen în loc de „valoare adăugată”, se poate scrie, eventual, „valoare în plus”, în nici un caz „plusvaloare”.
Întrucât, până la urmă, este vorba despre „rezultate”, mai semnalăm o temă de reflecție legată de cuvântul „performanță”. Adesea, am întâlnit următoarea sintagmă: „performanță de top”. Or, „topul” nu înseamnă altceva decât un clasament întocmit, de cele mai multe ori, pe bază de „rezultate”, ceea ce implică, de regulă, „performanțele”. Așadar, dacă dorim să fim „performanți” este obligatoriu ca o asemenea aspirație să nu neglijeze locul și rolul unei exprimări corecte în materie de comunicare, ceea ce poate să însemne și „valoare adăugată”. (T.B.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile