Valoarea obiectelor care „adună praf” în casele românilor se ridică la 820 milioane de euro
Numărul 28-29, 30 iulie - 12 august 2019 » Roza vânturilor
Majoritatea românilor (80%) stochează în case bunuri nefolosite, care „adună praf”, în valoare de 820 milioane de euro, media fiind de cinci obiecte pe fiecare gospodărie, reiese din rezultatele SONAR (Studiul Obiectelor Nefolosite ale Românilor), informează Agerpres. Conform cercetării întocmite de Olx și D&D Research, în topul produselor stocate se află electronicele mici (55,1%), urmate de electronice mari (29,7%), articolele pentru casă (18,9%), articolele pentru grădină (18,4%), articolele și accesoriile de sport și timp liber (15,5%), produse pentru copii (13,1%), jocuri și jucării (11,3%).
În ceea ce privește valoarea totală pe fiecare categorie, în fruntea clasamentului se află electronicele mici – cu 390 milioane de euro și mari – cu 164 milioane de euro. Acestea sunt urmate de articolele pentru casă (99 milioane de euro), jocuri și jucării (47 milioane de euro) și articolele și accesoriile de sport și timp liber (40 milioane de euro).
Din categoria electronicelor mici, cele mai stocate produse sunt telefoane mobile (73,7%), tablete (17,8%), aparatele foto și accesoriile (8%) și camerele video (0,5%).
În cazul electronicelor mari, studiul citat arată că sistemele PC-Monitoare sunt în topul celor mai depozitate, cu 33,6% din total, iar la electrocasnicele mari, pe primul loc se află aparatele frigorifice (36,6%).
De asemenea, cele mai stocate produse din categoria electrocasnice mici sunt: produsele îngrijire păr – uscător, perie (34%), alte electrocasnice mici (25,3%), aparatele de îngrijire personală (11%), roboții de bucătărie (9,7%) și cafetierele/aparatele pentru espresso (9,1%).
Potrivit studiului, 60% dintre consumatori au declarat că stochează bunurile în interiorul casei, în dulapuri sau debara, iar 30% aleg un spațiu extern (boxă, pivniță sau șopron).
Totodată, peste o treime dintre respondenți (36%) susține că, de obicei, vinde sau dau la schimb lucrurile depozitate, 27% au invocat că le țin pentru că nu se știe niciodată când este nevoie de ele, o bună parte adoptă „reciclarea”, oferindu-le rudelor sau prietenilor (20%), refolosindu-le (6%), punându-le la vânzare în târguri (2%), iar 9% aleg să le arunce.
Rezultatele cercetării au scos la iveală faptul că românii din mediul urban depozitează mai multe lucruri decât cei din mediul rural (85% vs 71%), valoarea bunurilor stocate la oraș fiind de 605 milioane de euro, de trei ori mai mare decât cea din provincie (215 milioane de euro).
Cea mai mare pondere a românilor care au bunuri stocate se situează în zona București-Ilfov (86%), la polul opus aflându-se locuitorii din sud-vestul Olteniei (75,9%).
Cele mai mari valori ale bunurilor, pentru toate categoriile vizate, se înregistrează în București (136 milioane de euro), Timiș (36 milioane de euro) și Cluj (27 milioane de euro). La polul opus se află județul Tulcea, cu cea mai mică sumă, de 6 milioane de euro.
Prima ediție a cercetării SONAR a avut ca scop estimarea valorii aproximative a bunurilor funcționale, dar nefolosite, din casele românilor. Datele au fost colectate din peste 900 de localități, prin intermediul participării a 7.379 de respondenți.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial