Card Cadou Edenred - oferă un cadou personalizat la ocazii speciale
„Valoarea pregătirii teoretice este potențată numai de practica efectivă”

„Valoarea pregătirii teoretice este potențată numai de practica efectivă”

Numărul 24-25, 26 iunie - 9 iulie 2018  »  Cariere. Drumul spre performanță

Interviu cu Cristina Florina Țicoi, expert contabil, membru al Consiliului Filialei CECCAR Constanța

Alexandra Rizea: Noțiunea de carieră, care relevă esența interviurilor pe care le publicăm la această rubrică, include experiențe dintre cele mai diverse. Care ar fi etapele principale ale devenirii dvs. profesionale?

Cristina Florina Țicoi: Fiind elevă la profilul de Informatică al Liceului „Ovidius” din Constanța, economia a fost pentru mine, inițial, o materie marginală, dar pentru care am manifestat progresiv interes. În timpul pregătirii pentru admiterea la facultate, am avut ocazia să apreciez și să integrez conceptele economice fundamentale cu ajutorul unui profesor drag, Victor Mihalașcu, pe care l-am reîntâlnit, cu același entuziasm, de curând, la o festivitate de absolvire. Am urmat cursurile de licență ale Facultății de Studii Economice a Universității „Ovidius” din Constanța, pe care le-am absolvit în anul 2002. Curricula din acea perioadă m-a ajutat să acumulez cunoștințe din diferite domenii conexe cu economia, atât în plan longitudinal, cât și în plan transversal, și care mi-au permis înțelegerea profundă a fenomenelor economice la nivel micro și macro. Teoria și practica din domeniul contabil mi-au trezit, încă de pe atunci, interesul pentru evaluarea fenomenelor economice definitorii pentru entitățile economico-sociale. În același timp, am lucrat la o societate comercială care avea un obiect vast de activitate și unde am avut ocazia să aplic și să integrez în practică conceptele teoretice pe care le acumulam la cursuri.

Ceea ce, cu siguranță, a conferit activității dvs. noi dimensiuni, un plus de valori profesionale. Care ar fi acestea?  

Următorii ani i-am petrecut în Italia, unde am urmat cursurile Facultății de Științe Economice și Gestiunea Întreprinderii din cadrul Université de la Vallée D’Aoste, pe care le-am absolvit în anul 2005. Experiența studiilor în străinătate, dotările tehnice și didactice ale universității, metodologia de predare și interacțiunea cu cadrele universitare mi-au acompaniat procesul de integrare a noțiunilor teoretice și mi-au întregit cunoștințele în domeniul economic și contabil. 

Și cum s-au reflectat ele în evoluția dvs. sub aspect profesional?

Prin parcurgerea unor trepte superioare nu numai în privința cunoștințelor, ci și a practicii nemijlocite. În prezent, sunt doctorand la Școala de Contabilitate a Academiei de Studii Economice din București, tema de cercetare fiind Cultură, etică și identitate socială în profesia contabilă din România. Toate aceste etape au reprezentat momente importante în cariera mea profesională și fiecare dintre ele a contribuit semnificativ la construirea unei metodologii de lucru bazate pe cunoștințe temeinic structurate. Aceasta este valoarea pe care o aduce instruirea teoretică din cadrul universităților, care deseori este confundată în zilele noastre cu „neștiința” absolvenților de studii superioare. Pentru a putea profesa cu rezultate optime, oricât de importantă este instruirea teoretică, aceasta nu este suficientă. Astfel, încă din anul 1997 am lucrat în domeniul economic, în departamentele financiar-contabile ale unor societăți din România și din străinătate. După trei ani de stagiu, în 2012 am promovat examenul de acces la profesie și am devenit expert contabil, membru al CECCAR. Ulterior, am susținut examenul de expert contabil judiciar, calitate în care profesez din 2013. În anul 2017 am obținut calitatea de consultant fiscal și de consultant fiscal judiciar.

Detaliile pe care le-ați prezentat se constituie, desigur, într-un tot unitar, care vă permite să abordați și aspecte care privesc înseși fundamentele profesiei, văzute atât din interior, cât și din perspectiva societății.

Știm cu toții că imaginea contabilului în România a avut și are propria ei dinamică interioară, dar puternic influențată de evoluția economiei, a întregii societăți. Pot spune că este o profesie veche, dar în același timp nouă: după perioada economiei centralizate, contabilul s-a confruntat cu realitatea pieței libere, în fazele ei incipiente, cu tot ceea ce a presupus acest proces dificil, contradictoriu. A existat, însă, un fir călăuzitor, și anume opțiunea pentru aderarea și, apoi, integrarea României în Uniunea Europeană, profesionistul contabil devenind, astfel, un actor important al acestei tranziții. Trăsăturile profesiei s-au format și afirmat prin adaptarea la imperativele tranziției, conferindu-le flexibilitate și creativitate. În zilele noastre, nu ne mai putem permite să fim un simplu furnizor de date pe masa beneficiarilor, ci suntem un furnizor de soluții care pledează în special pentru luarea în considerare a ceea ce se poate întâmpla în activitatea economico-socială, care regândește rapoartele și stabilește ce este relevant pentru investitor în deciziile pe care le ia și le aplică.

Fără îndoială, drumul pe care l-ați parcurs a fost marcat de o suită de etape, cu semnificații atât profesionale, cât și general-umane. Ce considerați că a fost esențial în acest parcurs?

Indubitabil, toate etapele pe care le-am descris au avut importanța lor și și-au pus amprenta asupra mea, atât ca profesionist, cât și din punct de vedere uman. În societate, îndeplinim mai multe roluri pe care nu le putem disocia: suntem femei, suntem soții, suntem mame, suntem prietene și da, suntem și profesioniști! Din acest punct de vedere, cel mai important element, fapt, aspect a fost, pentru mine, sprijinul primit de la părinți, sub formă de educație, de îndrumare către studiu și performanță profesională; nu în ultimul rând, am avut șansa să beneficiez de îndrumarea unui coleg, Cezar Teodor Catargiu, care, cu nemărginită generozitate, îmi împărtășește din experiența și cunoștințele sale acumulate de-a lungul timpului.

În contextul evocat, ce loc și rol au avut și îl au cele două calități - de membru al CECCAR și de membru al Consiliului Filialei Constanța?

Apartenența la Corp este fundamentală în ceea ce privește activitatea unui profesionist contabil: în primul rând, confirmă competențele, abilitățile sale prin examenele de acces la stagiu, stagiul efectiv și examenul de acces la profesie, guvernează profesia și dreptul la exercitarea acesteia. Prin programul de pregătire continuă se asigură actualizarea cunoștințelor membrilor cu noutățile legislative. Mai mult, datorită colaborării cu Ministerul Finanțelor Publice, prin intermediul CECCAR, profesioniștii contabili au posibilitatea de a propune modificarea și completarea proiectelor legislative de interes. Bineînțeles, în calitate de membru al Consiliului Filialei Constanța, mă străduiesc să am o contribuție cât mai consistentă la inițierea și desfășurarea tuturor acțiunilor care converg spre realizarea obiectivelor menționate.   

În acest context, este interesant de aflat ce anume a întreprins și întreprinde Filiala CECCAR Constanța pentru a răspunde cerințelor membrilor, pentru îmbunătățirea permanentă a serviciilor prestate clienților.

Filiala CECCAR Constanța întreprinde, în mod constant, acțiuni care răspund cerințelor membrilor, în scopul îmbunătățirii permanente a serviciilor prestate clienților; în mod concret, urmărim creșterea eficienței modului în care interacționăm cu membrii filialei prin utilizarea, cu rezultate cât mai bune, a mijloacelor informatice și optimizarea organizării resurselor umane. În plus, am instituit un program de consultare săptămânală pe diferite teme de interes profesional. Astfel, membrii Consiliului asigură prezența la sediul filialei în fiecare vineri după-amiaza în vederea dezbaterii diferitelor spețe înaintate de membri.

Reconstituind calea de la trecut spre prezent, care este opinia dvs. referitoare la perspectivele profesiei contabile sub impactul schimbărilor determinate de progresul noilor tehnologii, de oportunitățile și provocările erei digitale?

Studierea viitorului profesiei contabile este indispensabilă pentru că ne pune la dispoziție pârghii de eficientizare a evoluției profesionale, într-un context caracterizat de provocări și schimbări continue, de reforme legislative și dinamism tehnologic. Era digitală este – dacă mă pot exprima astfel – era metamorfozei instrumentelor pe care profesioniștii contabili le utilizează în vederea prelucrării datelor financiar-contabile și a conturării unei imagini corecte si nepărtinitoare a realității economice la nivelul entităților gestionate. Evoluția tehnologiilor utilizate în profesia noastră este atât de rapidă încât, în mai puțin de 50 de ani, am trecut de la mașina de calcul și calculatorul manual, la computerele digitale, la laptopuri performante și tablete. Astăzi vorbim despre hibrizi tehnologici, despre e-accounting și inteligență artificială, cloud computing și raportare integrată.

Care ar fi, din perspectiva dvs., rolul stimulator al acestor realități în vederea obținerii de performanțe personale cât mai valoroase?

Efervescența evoluției tehnologice schimbă activitățile umane din orice domeniu, iar în cazul nostru specific presupune apariția în piață a unor tehnologii care să substituie serviciile financiar-contabile în sine prin preluarea algoritmului profesional de către inteligența artificială. Cu titlu de exemplu, aș supune atenției situația în care un sistem de raportare integrat poate genera automat la ieșirea din patrimoniu a unui produs identificat cu un cod de bare: cash flow-ul, situația veniturilor și a cheltuielilor etc.

Nu se poate eluda nici faptul că însăși piața concurențială impune preocupări deosebite pentru creșterea competitivității, începând cu entitățile de bază, acolo unde lucrează cea mai mare parte a profesioniștilor contabili.

Pentru a ne asigura relevanța profesiei în viitor, devine indispensabilă adaptarea la provocările aduse de digitalizare și concentrarea asupra modului în care profesia trebuie să facă față concurenței venite din partea furnizorilor de produse digitale, ceea ce presupune transformarea acestor provocări în oportunități prin actualizarea strategiilor și practicilor noastre de lucru. Asimilarea tehnologiilor digitale în activitățile noastre devine indispensabilă pentru a ne alinia la modificarea tipologiei societăților pentru care prestăm, la așteptările clienților noștri, de siguranță și rapiditate în furnizarea serviciilor și răspunsurilor, întrucât era digitală nu mai acceptă să treacă săptămâni, nici măcar zile, până să se rezolve o problemă; răspunsurile se vor a fi avute pe loc. Cu titlu de exemplu în privința modificării tipologiei societăților și a adaptabilității pe care noi trebuie să o integrăm, imaginați-vă societăți importante cotate la bursele internaționale care nu au active nete tangibile, întrucât ele sunt în fapt o idee și aplicații pentru smartphone-uri. Este, deci, necesar să procedăm la diversificarea paletei de servicii, care să creeze cât mai multă valoare adăugată, să devenim coparticipanți la viața și activitatea economică a firmelor, să stăm la masa luării deciziilor ca adevărați vizionari și strategi ai realității economice. Este indicat să procedăm la conștientizarea faptului că profesioniștii contabili reprezintă și expresia conexiunii cu sistemul bancar și cel fiscal și că de informațiile prelucrate de noi sunt interesați nu numai întreprinzătorii, ci și numeroase instituții, autorități. Cei care analizează și prelucrează aceste informații trebuie să aibă cunoștință despre conotațiile și subtilitățile lor, pentru că, așa cum spunea Warren Buffet, „știința contabilă este limbajul afacerilor”.




Site-ul ceccarbusinessmagazine.ro folosește cookie-uri pentru analiza traficului și pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Sunt incluse aici și cookie-urile companiilor/serviciilor terțe plasate pe acest site (Google Analytics, Facebook, Twitter, Disqus). Continuând să utilizezi acest website, ești de acord cu stocarea tuturor cookie-urilor pe acest device.