Valoarea tranzacțiilor cu acțiunile listate la BVB s-a dublat în primele trei luni, la peste 1 miliard de euro
Telex » Știri 13 aprilie 2022
Valoarea totală a tranzacțiilor cu acțiuni a crescut în primul trimestru al acestui an cu 105% față de aceeași perioadă a anului trecut și s-a cifrat la 5,03 miliarde lei, echivalentul a 1,02 miliarde euro, potrivit unui comunicat la Bursei de Valori București (BVB), citat de Agerpres. Această valoare este peste nivelul de 4,85 miliarde lei realizat în primele șase luni ale anului trecut pe segmentul de acțiuni de pe Piața Reglementată a BVB.
„Primul trimestru a fost marcat de intensificarea activității de tranzacționare la Bursa de Valori București (BVB) pe fondul unei volatilități crescute care a cuprins piețele de capital internaționale. În acest sens, valoarea totală a tranzacțiilor realizate în primele 3 luni ale acestui an cu acțiunile companiilor listate pe Piața Reglementată a BVB a depășit valoarea cumulată la nivelul primelor 6 luni ale anului trecut”, se menționează în comunicat.
Lichiditatea medie zilnică pe segmentul de acțiuni a fost de 80 milioane lei, echivalentul a 16,2 milioane euro, la nivelul primului trimestru. În ceea ce privește toate tipurile de instrumente financiare, lichiditatea medie zilnică din primele 3 luni a fost de 95,4 milioane lei, echivalentul a 19,3 milioane euro, în urcare cu 29% față de primul trimestru al anului trecut.
Reprezentanții BVB susțin că, la fel ca piețele internaționale, piața de capital românească nu a fost ocolită de turbulențe. La finalul lunii martie, indicele BET afișa o scădere de 2,7%, și un nivel de 12.712 puncte. Indicele BET-TR, care include și dividendele, a încheiat primul trimestru cu o depreciere ușoară, de 0,7%, până la un nivel de 22.949 puncte.
„Piața de capital din România se află într-o poziție solidă după un an 2021 excepțional și continuă expansiunea cu un prim trimestru în care au avut loc 11 listări de emisiuni de acțiuni și obligațiuni. Mai multe companii, mai multe domenii de activitate, mai multe oportunități de investiții. Finanțarea prin intermediul pieței de capital a devenit opțiunea standard pentru companiile care vor să beneficieze pe deplin de avantajele listării la bursă. Monitorizăm ceea ce se întâmplă în jurul nostru și suntem foarte atenți la context. Războiul din Ucraina generează foarte multă îngrijorare în spațiul public, însă celelalte riscuri care au trecut în plan secund sunt în continuare prezente și sunt legate de efectele pandemiei de coronavirus, perturbările din lanțurile de aprovizionare, creșterea prețurilor la energie, creșterea dobânzilor și rata ridicată a inflației”, a declarat Radu Hanga, președintele Consiliului de Administrație al BVB.
La rândul său, Adrian Tănase, directorul general al BVB, susține că a fost un prim trimestru foarte activ atât din punct de vedere al numărului de listări de instrumente financiare, cât și din perspectiva tranzacțiilor realizate prin sistemele bursei. „Am extins indicele BET pentru prima dată la 20 de companii, ceea ce oferă investitorilor un grad de diversificare sectorială fără precedent, și tot în primul trimestru reprezentativitatea României în indicii piețelor emergente a crescut substanțial. În același timp, este important să ne calibrăm și așteptările. Traversăm o perioadă plină de turbulențe și cu multe incertitudini, ceea ce înseamnă că investitorii trebuie să fie pregătiți pentru episoade de volatilitate crescută. Evenimentele recente au demonstrat că BVB și-a îndeplinit, în condiții de volatilitate accentuată, rolul economic și social”, a afirmat, directorul general al BVB.
Primul trimestru s-a remarcat la BVB prin 11 noi listări de emisiuni de acțiuni și obligațiuni.
Indicele BET a ajuns la 20 de companii, începând cu 21 martie. Este pentru prima dată în istoria indicelui BET când este atins acest număr. BET (Bucharest Exchange Trading index), primul indice dezvoltat de BVB, a fost lansat în septembrie 1997 și include cele mai tranzacționate companii listate pe bursa locală.
Potrivit BVB, România a devenit tot mai vizibilă pe plan internațional și este prezentă, din 21 martie, cu 11 companii în indicii FTSE Russell dedicați piețelor emergente.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național