Valori și soluții
Numărul 40, 12-18 oct. 2022 » La început a fost cuvântul...
Este incontestabil meritorie preocuparea presei tipărite și audiovizuale de a trata sistematic, din unghiuri de vedere diverse, teme de cel mai înalt interes public. O asemenea preocupare ar fi mai percutantă dacă – în toate cazurile – s-ar respecta și regulile exprimării corecte. Astfel, prezentatoarea unui buletin de știri televizate a afirmat: „O soluție valoroasă pentru diminuarea deficitelor din economie nu se poate baza decât pe promovarea valorilor sau virtuților pieței libere”. În afară de repetarea care putea fi lesne evitată („valoroasă” și „valori”), ar fi fost interesant de aflat care este deosebirea dintre „valoare” și „virtuți”. Nu cumva tocmai „virtuțile” sunt ele însele o... „valoare”?
Un alt exemplu în temă a oferit autorul unui reportaj dintr-o revistă: „Faptul că trăim în libertate și democrație reprezintă nu numai o șansă, ci și premisa rezolvării inechităților inerente, chiar și în condițiile unei concurențe loiale și, în același timp, legale”. Aici avem de-a face cu un cumul de erori. „Libertatea” și „democrația” sunt concepte care se suprapun în esență, nu sunt distincte; „șansa” este totdeauna o „premisă”; apoi, dacă „inegalitățile” sunt „inerente”, cum ar putea fi cu putință să fie „rezolvate” tocmai prin „concurență” fie ea „loială”? În același timp, dacă ea este „loială”, implicit devine și „legală”.
În contrast cu exemplul precedent, care a vizat o frază stufoasă, întortocheată, ceea ce urmează scoate în evidență „virtuțile” conciziei. Un participant la o dezbatere radiofonică a declarat: „Nu voi argumenta pe larg, ci voi fi scurt, concis și corect, respingând subterfugiile false”. Culmea ar fi fost să se pronunțe „concis” și, în același timp, „pe larg” și să considere că „subterfugiul” n-ar fi chiar o definiție a „falsului”. „Soluția” pentru evitarea unor astfel de derapaje poate fi formulată „concis”: apelați la definițiile din dicționar și, cu adevărat, veți promova „valorile” unei comunicări „corecte”. (T.B.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial