Valorile profesiei, verificate în timp, generează solidaritate şi optimism
Numărul 27-28, 14-27 iulie 2020 » Comentariul ediției
Modul în care este marcată, în acest an, Ziua Națională a Contabilului Român relevă, din nou, capacitatea CECCAR de a analiza și interpreta, pe baze riguros științifice, evoluțiile din economia reală, sub impactul crizei medicale declanșate de pandemia COVID-19, cu tot ceea ce a influențat și influențează exercitarea profesiei în condițiile date. În esență, este vorba despre o implicare profesionisto-civică, călăuzită consecvent de interesul public.
Serviciile prestate clienților au purtat și poartă amprenta conștientizării faptului că, împreună cu întreprinzătorii, cu autoritățile publice, pot fi identificate soluții care pun accentul pe măsurile de ordin preventiv, astfel încât să fie diminuate, cât mai mult posibil, efectele negative ale pandemiei. Înainte de toate, atenția s-a concentrat și se concentrează, la nivelul fiecărei entități economico-sociale, asupra modalităților practice de conservare a potențialului generator de valoare adăugată în vederea asigurării premiselor necesare pentru relansarea activității, ceea ce presupune existența resurselor menite să valorifice toate oportunitățile de reluare și, apoi, de extindere a afacerilor pe o bază exclusiv sănătoasă.
În aceeași sferă de preocupări s-a înscris și se înscrie, în continuare, dezvoltarea și aprofundarea instrumentelor care au permis și vor permite menținerea firmelor „pe linia de plutire” cu ajutorul noilor tehnologii. Se poate aprecia, cu deplin temei, că experiența acumulată în materie de comunicare online a atins, în ultima perioadă, cote fără precedent în ceea ce privește fructificarea avantajelor incontestabile ale cuceririlor erei digitale. În acest mod s-au conturat și direcțiile magistrale ale viitorului profesiei contabile în condițiile desfășurării accelerate a actualei faze a revoluției științifico-tehnice. În context, o importanță deosebită au avut și au modalitățile practice de transmitere – inclusiv prin intermediul publicației noastre, CECCAR Business Magazine – a informațiilor referitoare la deciziile adoptate de autorități, potrivit necesităților impuse de starea de urgență și de starea de alertă.
În decurs de aproximativ patru luni, au fost emise peste 100 de acte normative cu aplicabilitate generală și cu specific fiscalo-bugetar, care au fost prezentate, în timp real, colegilor noștri și clienților lor, ceea ce, incontestabil, a reprezentat un factor pozitiv în acțiunile practice de aliniere la comandamentele superioare ale cauzei comune, sintetizate de prevenirea și combaterea pandemiei, atât în sfera medicală propriu-zisă, cât și în cea economică, în toate articulațiile care constituie și obiectul activității profesioniștilor contabili. În procesul complex de informare operativă și calificată la care ne referim, un loc important l-au ocupat și îl ocupă relevarea conexiunilor dintre micro și macroeconomie, precum și cele care au impact la nivel global asupra stărilor de fapt și de spirit în activitățile practice de exercitare a profesiei. S-a demonstrat, cât se poate de convingător, că soluțiile concrete promovate de profesioniștii contabili au căpătat mai multă substanță în măsura în care au fost luate în considerare evoluțiile regionale, continentale și planetare în conjuncturile determinate de pandemia COVID-19. Fiind vorba despre riscuri și pericole la scară mondială (respectiv provocări cărora nimeni nu li se poate sustrage) a fost și este extrem de util să se cunoască, la toate nivelurile, procesele și fenomenele, în continuă mișcare, precum și modalitățile prin care la situații identice sau similare s-a acționat și, în raport cu acestea, ce rezultate s-au înregistrat.
Nu în ultimul rând, se cere menționat faptul că sentimentul tonic generat de apartenența la CECCAR a consolidat solidaritatea, ce definește tradițiile organizației noastre profesionale care, iată, în 2021, va împlini un secol de existență. Ne referim la solidaritate și, deopotrivă, la celelalte valori afirmate și verificate, în timp, valori care au conferit profesiei contabile prestigiu, autoritate, empatie, caracteristici care s-au dovedit și în condițiile excepționale din prezent a fi decisive în acțiunile menite să sprijine efectiv, competent, eficient eforturile generale ale națiunii noastre pentru depășirea dificultăților cu care se confruntă și pentru revenirea cât mai grabnică la o viață economico-socială normală.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane