Vara Magică, sub veghea lui Mihai Eminescu
Numărul 29-30, 28 iul.-10 aug. 2020 » Eveniment
O informație recentă i-a bucurat pe melomani și, în general, pe iubitorii de artă, în condițiile impuse de pandemia care ne afectează, în continuare, viața de fiecare zi: în intervalul 15 iulie – 27 august a.c. se desfășoară a 9-a ediție a Festivalului Internațional Vara Magică, astfel încât să nu se rupă firul unei tradiții muzicale de excepție. Asociația Culturală „Lanto Magia Muzicii” a transformat spațiul verde din fața monumentalei clădiri a Ateneului Român într-o inedită „sală de concerte”, menită să reînnoiască succesul precedentelor ediții ale Verii Magice, chiar și în situația dramatică determinată de COVID-19.
În perioada amintită se derulează 14 concerte camerale și simfonice, cu participarea unor prestigioase orchestre din țară și străinătate. Programul include capodopere ale creației muzicale universale, în care un loc de seamă l-au ocupat și îl ocupă compozitorii români, în primul rând, George Enescu.
Concertele vor avea loc în zilele de miercuri și joi, începând cu ora 20.00. Spațiul destinat publicului este amenajat astfel încât să se respecte regulile instituite prin regimul stării de alertă.
Incontestabil, imaginea oferită de seria concertelor în aer liber conține mari simboluri. Este de-a dreptul emoționant să ai în față treptele Ateneului Român, transformate în scenă pentru soliști și orchestre, iar în mijlocul publicului să se ridice, maiestuoasă, statuia lui Mihai Eminescu. Instantaneu, muzicalitatea versurilor Luceafărului Poeziei Românești, inimitabilă, îi însoțește pe cei prezenți. Așa că nimic nu este mai firesc ca în programele de concerte să fie incluse melodii inspirate de versurile „poetului nepereche” – cum l-a numit cel mai de seamă exeget al său, George Călinescu.
În același timp, nu numai muzica și poezia se completează fericit, ci și o creație de excepție din domeniul artelor vizuale. Statuia lui Mihai Eminescu – operă a marelui sculptor Gheorghe Anghel – a intrat definitiv în istoria universală a artelor plastice drept una dintre expresiile cele mai puternice ale geniului creator național. Alături de Constantin Brâncuși și Dimitrie Paciurea, cel care l-a întruchipat, în bronz, ca nimeni altul pe poetul național, Gheorghe Anghel, este recunoscut în întreaga lume ca deschizător de drumuri în sculptura modernă. Opera lui Gheorghe Anghel este vastă și diversă, iar maniera sa artistică prezintă caracteristici unice prin capacitatea de a spiritualiza chipurile unor oameni de seamă. Totodată, unele dintre creațiile simbolice au fost dedicate istoriei, maternității și... muzicii.
Prin urmare, Vara Magică, ediția 2020, reprezintă, prin tot ceea ce oferă, un model de îngemănare, în perfectă armonie, a sunetului, luminii și formelor sculpturale, constituindu-se într-un spectacol de neuitat. Sub veghea eminesciană se promovează tradiții și se exprimă sentimente definitorii pentru ceea ce este și dorim să fie adevărata condiție umană, în întregul ei.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial