Variațiuni infinite pe tema eficienței (I)
Numărul 2, 19-25 ian. 2021 » La început a fost cuvântul...
Mai ales în condițiile actuale, apare cât se poate de firească preocuparea pentru desfășurarea tuturor activităților economico-sociale sub imperativul eficienței. Numai că, în mass-media, această temă fundamentală este tratată, uneori, cu un vădit dezinteres față de calitatea exprimării.
Un prim exemplu ni-l oferă un spot publicitar în care se menționează că o anumită soluție managerială menită să diminueze efectele pandemiei este „nu numai sigură, ci și eficientă”. Ne întrebăm: oare ceva „nesigur” ar putea fi „eficient”? Evident, elementul de „siguranță” este o parte componentă a „eficienței” și nu ceva separat de aceasta.
Un alt exemplu a fost conținut într-un comentariu din presa tipărită: „Se cer susținute, inclusiv prin sprijin de la stat, eforturile acelor întreprinzători care eficientizează și optimizează producerea de bunuri de consum”. Referindu-se la eforturi concretizate prin anumite rezultate, autorul a formulat, de fapt, definiția „eficienței”. Prin urmare, nu mai era nevoie să includă, în aceeași frază, noțiunea respectivă. O eroare mai gravă a fost, însă, cea prin care a considerat „optimizarea” drept un proces diferit de cel al „eficientizării”. Or, tocmai un proces de „optimizare” este parte integrantă, organică a modalităților de „eficientizare” a activităților economico-sociale.
Mai reținem o frază dintr-o dezbatere radiofonică: „Numai manageri capabili și performanți pot să obțină rezultate eficiente”. Aici observăm o dublă greșeală: cine nu este „capabil” nu poate fi „performant”, iar „rezultatele” reprezintă o parte inseparabilă a conceptului de „eficiență”, adică vizează efectul și nu „efortul”. Așa că pentru a fi „eficient” și în materie de comunicare este strict necesar și „efortul” de a respecta riguros normele lingvistice și logice. Nu doare. (T.B.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial