Venituri și cheltuieli
Numărul 21, 1-7 iun. 2022 » La început a fost cuvântul...
În contextul preocupărilor majore pentru recalibrarea politicilor fiscale, mass-media tratează mai pe larg și mai aprofundat temele veniturilor și cheltuielilor bugetare. Efectul unei asemenea abordări ar fi mult mai mare, în sens pozitiv (firește), dacă s-ar respecta, în toate cazurile, cele mai elementare reguli lingvistice și logice. Bunăoară, într-un comentariu din presa tipărită, se afirma că „se cer reevaluate cheltuielile cu salariile din fondurile publice, precum și cele prevăzute în bugetul național și în cele locale”. Or, este limpede că și „cheltuielile salariale din fonduri publice” fac parte din ansamblul „cheltuielilor bugetare”, fiind vorba despre un raport dintre parte și întreg.
Același raport a fost încălcat și prin următoarea intervenție a unui participant la o dezbatere radiofonică: „Îmbunătățirea colectării impozitelor și taxelor contribuie nu numai la echilibrarea bugetului de stat, ci și la ameliorarea situației finanțelor publice”. Păi, „bugetul de stat” nu este parte integrantă a „finanțelor publice”? De altfel, întreaga frază este și redundantă.
Nu mai puțin neinspirată a fost și aprecierea dintr-un reportaj de televiziune, respectiv afirmația potrivit căreia „reducerea cheltuielilor bugetare, chiar dacă afectează anumite interese, prezintă avantajul de a răspunde unui comandament social, oferind o soluție nediscriminatorie”. Din moment ce este vizată doar afectarea unor „anumite interese” elementul „discriminatoriu” apare de la sine, iar astfel de „soluții” nu pot să răspundă adecvat niciunui „comandament social”. Cu alte cuvinte, avem de-a face cu o ilustrare perfectă a zicalei „unde dai și unde crapă”. (T.B.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane