Veniturile colectate din creșterea taxelor în domeniul jocurilor de noroc în 2023 și 2024, estimate la 583,4 milioane de lei
Telex » Știri 5 octombrie 2023
Taxele de licențiere și de autorizare a organizatorilor de jocuri de noroc din România ar urma să fie majorate, ceea ce va avea o influență pozitivă asupra creșterii veniturilor colectate la bugetul de stat de până la 40%, potrivit unui proiect Ordonanță de urgență privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc, publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor (MF), relatează Agerpres. "Referitor la propunerea de modificare a cuantumului taxelor specifice activităților din domeniul jocurilor de noroc, de precizat este faptul că prin creșterea nivelului acestora (...) se estimează o influență pozitivă asupra creșterii veniturilor colectate la bugetul de stat de până la 40%. Astfel, pentru restul anului 2023 și anul 2024 se estimează ca veniturile colectate la bugetul de stat să atingă cifra de 583,4 milioane lei", se arată în Nota de fundamentare a proiectului.
Potrivit sursei citate, organizarea și exploatarea activității de jocuri de noroc pe teritoriul României constituie monopol de stat, iar statul român are dreptul exclusiv de a decide condițiile în care un operator economic are posibilitatea să realizeze o astfel de activitate pe teritoriul român, stabilind care sunt condițiile de licențiere, respectiv de autorizare.
Astfel, jocurile de noroc la distanță sau jocurile de noroc online trebuie să fie organizate și autorizate pe teritoriul României, locul unde operatorii economici licențiați și autorizați, în condițiile legii, își desfășoară activitatea și ulterior în baza activității desfășurate trebuie să plătească impozite și taxe în conformitate cu reglementările legale în vigoare.
"(...) se impune modificarea art. 1, alin. (2) și art. 1^3, alin. (3) din OUG nr. 77/2009, cu modificările și completările ulterioare, cât și introducerea unei prevederi noi, articolul 15 alin. (1) litera B punctul (X), măsuri ce vor duce la întărirea ordinii sociale și economice, la o mai bună previzionare și colectare a taxelor și impozitelor datorate la bugetul de stat, la o protecție sporită a jucătorilor, precum și la prevenirea și combaterea activităților infracționale cu implicații transfrontaliere", se menționează în Nota de fundamentare.
Totodată, pentru prevenirea și combaterea dependenței de jocuri de noroc, elaborarea de politici coerente privind sprijinul acordat persoanelor vulnerabile, protecția minorilor sau a altor grupuri vulnerabile din punct de vedere social și economic (...) este necesară realizarea infrastructurii IT - hardware și software, care să cuprindă baza de date digitală, la nivel național privind persoanele autoexcluse și cele indezirabile și dezvoltarea unei linii de comunicare de tip telverde, precum și majorarea substanțială a contribuției anuale a operatorilor de jocuri de noroc licențiați pentru promovarea respectării principiilor și măsurilor privind jocurile de noroc responsabile social.
Astfel, se înființează pe lângă Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN) o activitate finanțată integral din venituri proprii în conformitate cu prevederile Legii nr. 500/2002 privind finanțele publice. În acest context, potrivit proiectului, veniturile proprii se constituie din contribuțiile organizatorilor jocurilor de noroc licențiaț. Aceste contribuții anuale sunt: pentru organizatorii de jocuri de noroc la distanță licențiați din clasa I - 500.000 euro anual; pentru persoanele juridice implicate direct în domeniul jocurilor de noroc tradiționale și la distanță licențiate din clasa II - 15.000 euro anual; jocurile la distanță monopol de stat clasa III - 100.000 euro anual.
Oganizatorii de jocuri de noroc tradiționale licențiați vor avea contribuții pentru jocurile loto de 200.000 euro anual, pentru jocurile de videoloterie: 100 euro pentru fiecare aparat anual, pentru pariurile mutuale: 50.000 euro anual, pentru pariurile în cotă fixă: 200.000 euro anual, pentru pariurile în contrapartidă: 100.000 euro anual, iar pentru jocurile de noroc caracteristice cazinourilor: 4.000 euro anual pentru fiecare masă de joc.
De asemenea, pentru jocurile caracteristice clubului de poker contribuția va fi de 5.000 euro anual pentru fiecare club, pentru jocurile tip slot-machine se va aplica etapizat după cum urmează:100 de euro anual pentru fiecare slot autorizat în cursul anului 2023, proporțional cu perioada de timp rămasă după intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe; 300 de euro anual pentru fiecare slot autorizat în cursul anului 2024 și 500 de euro anual pentru fiecare slot autorizat în cursul în anului 2025 și următorii. Contribuția pentru jocurile bingo desfășurate în săli de joc este de 5.000 euro anual, iar pentru jocurile de noroc bingo organizate prin intermediul sistemelor rețelelor de televiziune: 500.000 euro anual.
Proiectul de OUG mai prevede ca veniturile din contribuțiile organizatorilor jocurilor de noroc licențiați încasate de către Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc să se vireaze în procent de 70% către bugetul de stat, din conturile de venituri bugetare în care acestea au fost încasate, în termen de 5 zile lucrătoare al lunii următoare încasării, iar procentul de 30% rămas din totalul sumelor încasate este utilizat pentru activitatea finanțată din venituri proprii.
"Prin sumele virate la bugetul de stat din contribuțiile organizatorilor jocurilor de noroc licențiați se pot asigura fondurile necesare dezvoltării unor programe de sănătate publică și educaționale în combaterea adicției", se arată în Nota de fundamentare.
Tot pentru protejarea jucătorilor, a persoanelor aflate în situații de risc, s-a impus instituirea unei interdicții privind comercializarea alcoolului în sălile de jocuri de noroc, se menționează în document.
Alte măsuri ce urmăresc combaterea criminalității organizate, a celei economice în rândul operatorilor de jocuri de noroc cât și protecția ordinii și a sănătății publice, ținând cont și de capacitatea de control limitată a ONJN, sunt reprezentate de instituirea interdicției acordării unor tipuri de autorizații, cât și a exploatării unor anumite mijloace de joc.
Totodată, pentru asigurarea unui grad ridicat de conformare în fața obligațiilor legale, se impune creșterea nivelului de garanții pe care operatorii de jocuri de noroc trebuie să îl asigure pentru a desfășura această activitate.
Potrivit proiectului, taxele anuale aferente licenței de organizare a jocurilor de noroc sunt pentru jocurile loto: 200.000 euro, pentru pariurile mutuale: 65.000 euro, pentru pariurile în cotă fixă: 200.000 euro, pentru pariurile în contrapartidă: 150.000 euro, iar pentru jocurile de noroc caracteristice cazinourilor:150.000 euro.
De asemenea, proiectul mai prevede taxe pentru jocurile caracteristice clubului de poker de 25.000 euro, pentru jocurile tip slot-machine, de 150.000 euro, pentru jocurile bingo desfășurate în săli de joc - 15.000 euro, iar pentru pentru jocurile de noroc bingo organizate prin intermediul sistemelor rețelelor de televiziune - 150.000 euro. În proiect se menționează și taxele pentru jocurile de noroc la distanță în funcție de trei categorii de licențe.
În ceea ce privește taxele aferente autorizației de exploatare a jocurilor de noroc (anuale), acestea sunt pentru jocurile tradiționale de tip loto: 300.000 euro, pentru pariuri mutuale - tradiționale: 21% din veniturile din jocuri de noroc, realizate la nivelul organizatorului, astfel cum sunt definite la art. 1^1 din ordonanța de urgență, dar nu mai puțin de: 120.000 euro, pentru pariuri în cotă fixă - tradiționale: 21% din veniturile din jocuri de noroc, realizate la nivelul organizatorului, astfel cum sunt definite la art. 1^1 din ordonanța de urgență, dar nu mai puțin de 200.000 euro, pentru pariuri în contrapartidă - tradiționale: 21% din veniturile din jocuri de noroc, realizate la nivelul organizatorului, dar nu mai puțin de 200.000 euro.
Taxele pentru jocurile de noroc caracteristice cazinourilor sunt: pentru fiecare masă, în municipiul București de 70.000 euro, iar pentru fiecare masă, în alte locații decât municipiul București - 40.000 euro, pentru clubul de poker, în fiecare locație, în municipiul București: 82.500 euro, iar în alte locații decât municipiul București - 38.500 euro. Pentru fiecare mijloc de joc tip slot-machine, taxa aferentă autorizației de exploatare este de 5.300 euro.
Potrivit proiectului, pentru jocurile bingo desfășurate în săli de joc se percepe 7.500 euro pentru fiecare sală, precum și 5% din valoarea nominală a cartoanelor achiziționate de la Compania Națională "Imprimeria Națională" - S.A., care se achită în avans la Trezoreria Statului, cu prezentarea ordinului de plată vizat de trezorerie la ridicarea cartoanelor.
Valoarea în lei atât a taxelor pentru jocuri de noroc, cât și a garanțiilor stabilite în moneda euro se determină prin transformarea sumelor exprimate în echivalent euro pe baza cursului de schimb valutar stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent precedent momentului exigibilității plății, așa cum a fost publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Acest curs se utilizează pe toată durata anului următor.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial