Veniturile pieței de telecomunicații din România au depășit 17 miliarde de lei, în 2021
Telex » Știri 18 mai 2022
Veniturile pieței telecom din România au crescut cu 2,1% în 2021, față de anul anterior, până la valoarea de 17,1 miliarde de lei, conform datelor prezentate, ,într-o conferință de specialitate, de vicepreședintele Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), Eduard Lovin, citat de Agerpres. „Veniturile din furnizarea de rețele și servicii de comunicații electronice au înregistrat, în 2021, o ușoară creștere anuală, de 2%, depășind 17 miliarde de lei (aproximativ 3,5 miliarde de euro). Ca pondere în PIB, vorbim probabil de 1,5%, poate chiar mai mult”, a subliniat Lovin.
Potrivit sursei citate, pe segmentul telefoniei mobile, în 2021, în România erau aproape 23 de milioane de cartele SIM active, dintre care 62% pe bază de abonament și 38% cartele preplătite. Lunar, în medie, un utilizator a efectuat un trafic de voce de aproximativ cinci ore.
La internet fix, datele Autorității de reglementare arată că, în a doua jumătate a anului trecut, a fost depășit pragul de 6 milioane de conexiuni, „ceea ce înseamnă că trei sferturi dintre gospodării beneficiau de conexiune, mai exact 6,1 milioane de conexiuni, cu un plus de 7%, de la an la an”.
„Dintre acestea, 85%, adică 5,2 milioane, în creștere anuală cu 15%, reprezentau conexiunile de foarte mare viteză, de peste 100 Mbps. În mediul rural, creșterea conexiunilor de foarte mare viteză a fost de 35%. Un număr de 21,2 milioane de conexiuni active la internet mobil, la finalul anului 2021 (+4%), iar 74% dintre ele (15,6 milioane) fiind conexiuni 4G sa 5G, cu un plus de 15%. Conform celor mai recente date, traficul mediu de internet mobil a crescut cu 33%, în 2021, față de 2020, până la 6,5 GB/locuitor pe lună, în timp ce traficul de internet fix a înregistrat o creștere de 16%, ajungând la 52GB/locuitor/lună”, a susținut vicepreședintele ANCOM.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice