VentureEU: 2,1 miliarde euro pentru a stimula investițiile cu capital de risc în întreprinderile nou-înființate inovatoare din Europa
Numărul 14, 17-23 aprilie 2018 » Direct de la sursă
Comisia Europeană (CE) și Fondul european de investiții (FEI) au lansat un program paneuropean de fonduri-din-fonduri pentru capital de risc (Pan-European Venture Capital Funds-of-Funds – VentureEU), cu scopul de a stimula investițiile în firmele inovatoare nou-înființate (start-ups) și în cele în curs de extindere (scale-ups) din întreaga Europă.
Comisia și FEI au selectat șase fonduri care să participe în program, care vor primi sprijin din partea UE în vederea realizării misiunii lor de a investi în piața europeană a capitalului de risc. „Beneficiind de o finanțare din partea UE în valoare de 410 milioane euro, fondurile vizează mobilizarea unui volum de până la 2,1 miliarde euro, sub formă de investiții publice și private. La rândul său, acest lucru se așteaptă să atragă 6,5 miliarde euro sub formă de noi investiții în companiile inovatoare nou-înființate și în curs de extindere din întreaga Europă, dublându-se astfel valoarea capitalului de risc disponibil actualmente în Europa”, se precizează într-un comunicat al CE.
„Capitalul de risc este esențial pentru o bună funcționare a uniunii piețelor de capital, însă el este în continuare insuficient dezvoltat în Europa. În 2016, investitorii în capital de risc au investit aproximativ 6,5 miliarde euro în UE, în comparație cu 39,4 miliarde euro în SUA. În plus, fondurile cu capital de risc din Europa sunt prea reduse – 56 de milioane euro în medie, în comparație cu 156 de milioane euro în SUA. Prin urmare, aceste întreprinderi se mută către ecosisteme în care au șanse mai mari să se dezvolte rapid. Numărul întreprinderilor care, la sfârșitul anului 2017, au atins valoarea de piață de peste un miliard de dolari (adică statutul de unicorn) a fost de 26 în UE, în comparație cu 109 în SUA și 59 în China”, se subliniază în comunicat.
VentureEU va furniza noi surse de finanțare, oferindu-le inovatorilor europeni posibilitatea de a deveni întreprinderi de elită pe plan mondial. Se așteaptă ca aproximativ 1.500 de întreprinderi nou-înființate și în curs de extindere din întreaga UE să aibă acces la acest program.
UE va oferi investiții esențiale, în valoare de până la 410 milioane euro – inclusiv 67 milioane euro din resursele proprii ale FEI: 200 de milioane euro în cadrul programului Orizont 2020 InnovFin pentru capitaluri proprii, 105 milioane euro în cadrul programului COSME (Programul european pentru întreprinderi mici și mijlocii) și 105 milioane euro în cadrul Fondului european pentru investiții strategice (FEIS) – așa-numitul „Plan Juncker”. Restul finanțării va fi colectat de administratorii fondurilor selectate, în principal de la investitorii independenți.
Potrivit Executivului de la Bruxelles, cele șase fonduri vor lua participații într-o serie de fonduri cu capital de risc mai mici și vor acoperi proiecte în cel puțin patru țări europene fiecare. Fondurile în care se va investi vor contribui la finanțarea întreprinderilor mici și mijlocii (IMM) și a întreprinderilor cu capitalizare medie din diverse sectoare, cum sunt tehnologia informației și comunicațiilor (TIC), sectorul digital, științele vieții, tehnologiile medicale, precum și eficiența utilizării resurselor și eficiența energetică.
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice