vibrate!festival
Numărul 13, 21 iunie - 4 iulie 2016 » Roza vânturilor
Zilele acestea, Brașovul este gazda celei de-a doua ediții a Festivalului Internațional de Muzică de Cameră și Arte vibrate!festival, eveniment care aduce laolaltă tinere staruri ale muzicii clasice europene și publicul orașului de la poalele Tâmpei în spații neconvenționale și în alte zone relevante din localitate. vibrate!festival este organizat de Asociația Culturală „Paul Constantinescu 2009”, în colaborare cu Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură și Depoul de Artă Urbană.
Evenimente precum concerte de muzică clasică și crossover, expoziții, ateliere, performance, masterclassuri și prezentare de CD, la care participă 16 tineri artiști din Marea Britanie, Germania, Ucraina, Italia, Elveția, Olanda, Bulgaria, Spania, România și un concert al sopranei Leontina Văduva – aceasta ar fi, pe scurt, oferta festivalului.
Ceremonia de deschidere a vibrate!festival a avut loc duminică, 19 iunie, în Aula Universității Transilvania, unde studenții l-au admirat pe unul dintre cei mai apreciați tineri violoniști din Europa, câștigător al Festivalului Internațional „George Enescu”, Valeriy Sokolov (Ucraina/Germania), cu vioara sa Stradivarius, alături de pianista Diana Ionescu, directorul artistic al festivalului, și ea câștigătoare a Concursului Internațional „George Enescu”, violista Dana Zemtsov (Olanda), desemnată „Tânărul Artist al Anului” în Olanda, și violoncelistul bulgar Stefan Hadjiev.
Astăzi, 21 iunie, la Sala Patria, de la ora 18.00, brașovenii sunt invitați să-l redescopere pe fascinantul compozitor rus Dmitri Șostakovici, de la nașterea căruia se împlinesc 110 ani. Două dintre cele mai spectaculoase piese de muzică de cameră scrise de acesta vor fi interpretate de violonistul Valeriy Sokolov. Cea de-a treia piesă din concert, Viscous Sun, a fost scrisă de compozitorul Dan Dediu, poate cel mai important compozitor contemporan român, special pentru cvartetul londonez Mercury Quartet, care o va interpreta între cele două piese ale lui Șostakovici.
Tot astăzi, 21 iunie, dar de la ora 20.30, la Ceainăria Tipografia este programat un moment inedit pentru o manifestare dedicată muzicii clasice, respectiv o discuție cu... un psihiatru, Greg Radu (Canada), director de program de educație în psihoterapie, editor asociat al Jurnalului Canadian de Educație Medicală și membru al comitetului executiv al Asociației Canadiene de Sănătate Mentală.
Festivalul va continua cu un concert dedicat exclusiv instrumentelor cu coarde, susținut de Vlad Maistorovici (vioară), Francesco Sica (vioară), Dana Zemtsov (violă), Shiry Rashkovsky (violă), Pau Codina (violoncel), un tête-à-tête cu Françoise-Green Duo, la Centrul Multicultural al Universității Transilvania, și un concert crossover pe muzica trupei Queen.
Un moment special al manifestării va fi întâlnirea cu soprana Leontina Văduva. Stabilită în Franța, Leontina Văduva își va marca 30 de ani de carieră la Brașov, printr-un concert de muzică sacră, programat sâmbătă, 25 iunie, la Biserica Neagră.
Ultimele acorduri ale vibrate!festival 2016 se vor auzi în Bastionul Țesătorilor, duminică, 26 iunie, de la ora 18.00, unde partituri de Brahms și Hindemith vor fi „readuse la viață” de Harry Cameron, Vlad Maistorovici, Francesco Sica, Shiry Rashkovsky, Pau Codina, Colin Alexander, Antoine Françoise. Cunoscuta interpretă de jazz, Luiza Zan, împreună cu muzicienii vibrate!festival, vă invită la o întâlnire dintre Bach și muzica jazz.
Costul biletelor este de 35 lei și pot fi achiziționate de la ceainăria Tipografia și Librăria „Șt. O. Iosif” sau online, de pe site-ul biletebrasov.ro. 3 lei din costul fiecărui bilet vor fi direcționați către HOSPICE Casa Speranței Brașov, care oferă copiilor și adulților cu boli incurabile îngrijire paliativă gratuită.
La toate concertele, elevii, studenții și persoanele cu dizabilități, împreună cu însoțitorii lor, vor avea intrarea gratuită.
Pentru mai multe detalii despre programul festivalului accesați www.vibratefestival.ro și pagina de Facebook dedicată evenimentului, facebook.com/vibratefestival. (O.P.)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice