Vicepreședinte ANRE: Liberalizarea piețelor de gaze și electricitate va avea efecte benefice asupra consumatorilor casnici și va atrage investitorii
Telex » Știri 1 iulie 2020
Liberalizarea pieţei gazelor din România, la 1 iulie 2020, şi a celei de energie electrică, de la 1 ianuarie 2021, va avea efecte benefice pentru consumatorii casnici şi va atrage investitorii, a declarat Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), informează Agerpres. „Liberalizările vor avea efecte benefice asupra consumatorilor casnici, chiar dacă nu de mâine, pe această piaţă dominată de un cerc restrâns de furnizori. Pe termen mediu şi lung, consumatorii vor fi cei care vor simţi primii efectele benefice”, a spus oficialul ANRE, la un eveniment de specialitate. Efectul secundar va fi cel al încrederii investitorilor, a adăugat el.
„Liberalizările sunt semne foarte clare despre intenţiile autorităţilor şi vă garantez că după liberalizare interesul investitorilor faţă de piaţa de gaze naturale din România sau piaţa de energie electrică va creşte. Pentru că asta caută investitorii: condiţii libere de trading, libertatea de a desfăşura activitatea pe care o cunosc cel mai bine”, a mai spus Bege.
El a arătat că România are nevoie de investiţii în sectorul producţiei de energie, în special din gaze naturale, care să suplinească actualele termocentrale pe cărbune, care nu vor mai putea îndeplini condiţiile de mediu.
Reamintim că de astăzi, 1 iulie, piaţa gazelor din România este complet liberalizată, tarifele reglementate – eliminate, iar preţul este stabilit liber între furnizor şi consumator. Piaţa de energie electrică va fi liberalizată la 1 ianuarie 2021.
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național