Vicepreședinte ANRE: Peste 200.000 de clienți vor primi facturi de regularizare cu minus
Telex » Știri 31 martie 2023
Peste 200.000 de clienți vor primi facturi de regularizare cu minus, în condițiile în care clienții casnici s-au preocupat să-și reducă consumul în această perioadă de criză, a declarat, într-o conferință de specialitate, vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Zoltan Nagy-Bege, citat de Agerpres. "Recent am finalizat și acele machete care vor viza acele regularizări care se fac în baza ordonanței de urgență pentru clienții care și-au redus consumul în 2022, față de consumul mediu din 2021 - cei care nu au beneficiat de niciun plafon. Este un număr considerabil de clienți. Am primit de la unii furnizori niște cifre, încă nu am primit de la toți. Cred că am cifrele de la furnizorii care acoperă cam 70% din consumul casnic - și vorbim de peste 150.000 de clienți la acest 70%. Probabil că și dacă ultimul furnizor mare va face aceste calcule, vom depăși cifra de 200.000. E o cifră impresionantă. Clienții casnici chiar s-au preocupat să-și reducă consumul în această perioadă critică de criză, chiar în condițiile în care foarte mulți au beneficiat de preț plafonat și nu le-a păsat, dar cei care nu au beneficiat se pare că s-au mobilizat și au luat măsuri", a menționat Zoltan Nagy-Bege, la conferința "Criza și tranziția energetică: provocări curente pe piața de energie", organizată de Asociația Furnizorilor de Energie din România (AFEER).
În ceea ce privește noile modele de facturi, vicepreședintele ANRE a menționat că toate acele elemente care apar ca informații obligatorii a fi cuprinse în facturile de gaz, respectiv de energie electrică, apar în directivele europene.
"Toate acele elemente care apar ca informații obligatorii a fi cuprinse în facturile de gaz, respectiv de energie electrică, nu sunt invențiile noastre. Toate apar în directivele europene și directiva spune că sunt obligatorii să fie incluse în factură. Noi am făcut doar o selecție și ne-am străduit ca prima pagină a facturii să fie simplificată. Ne-am străduit să simplificăm prima pagină a facturii și să obligăm furnizorii să pună pe prima pagină strict niște elemente necesare pentru client pentru a se identifica, pentru a ști cât are de plătit, când are de plătit și pentru ce plătește - și unde se poate adresa în momentul în care are vreo problemă cu factura, unde contestă factura. De altfel, prin lege s-a stabilit că începând cu consumul lunii aprilie se va folosi o nouă factură", a adăugat Zoltan Nagy-Bege.
El a subliniat că din aprilie 2023 se vor folosi noile modele de factură.
"Am avut controale atât la energie electrică, la furnizare, cât și la distribuție. Chiar dacă uneori pare că nu ne ocupăm cu altceva decât cu controale, vă asigur că avem și alte preocupări - și nu facem controale de dragul de a da de lucru colegilor mei sau angajaților ANRE. Nu cred că vreun furnizor, distribuitor, transportator, trader a fost sancționat pe nedrept de către ANRE. Dacă s-a întâmplat, de obicei se câștigă în instanță, foarte rar se întâmplă. Trebuie să vă străduiți: furnizori, distribuitori, transportatori, traderi, să respectați legislația, chiar dacă uneori pare absurdă. Noi tot timpul am fost deschiși și vom fi și în continuare deschiși să purtăm dialog, să înțelegem nevoile pieței și, în limita legislației europene și naționale, să găsim cele mai bune soluții.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial