Vicepreședinte ASF: Suntem în plin proces de elaborare a normelor de aplicare a legii privind pensiile ocupaționale
Telex » Știri 10 martie 2020
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a propus un set de facilităţi fiscale de care să beneficieze angajatorii care doresc înfiinţarea unui fond de pensii ocupaţionale, a declarat Dan Armeanu, vicepreşedinte al ASF, responsabil cu activitatea dedicată Sectorului Sistemului de Pensii Private, informează Agerpres. „Diversificarea surselor de venit la pensie a reprezentat o temă de interes în ultimii 10 ani, odată cu înfiinţarea fondurilor de pensii private, pilon II şi pilon III, iar subiectul merită să fie revăzut şi argumentat, din perspectiva adoptării cadrului legal ce reglementează funcţionarea fondurilor de pensii ocupaţionale, care completează sistemul pensiilor private cu o nouă componentă. Pe lângă elaborarea legislaţiei secundare, ASF a propus un set de facilităţi fiscale de care să beneficieze angajatorii care doresc înfiinţarea unui fond de pensii ocupaţionale. În condiţiile schimbării structurii de vârstă a populaţiei, ca efect al creşterii speranţei de viaţă şi scăderii natalităţii, tendinţă care se va menţine în următoarele decenii, sistemului de pensii de stat va fi supus unor presiuni mari pentru a asigura un trai decent şi îndestulător. Soluţia adoptată la nivel internaţional pentru eliminarea dependenţei exclusive de pensia de stat a constat în promovarea pensiilor private, complementare pensiei de stat. Fondurile de pensii private, atât cele obligatorii, dar în special cele facultative, vor asigura un venit care va suplimenta componenta de stat a pensiei şi va contribui la reducerea diferenţei între venitul din salariu şi venitul din pensie”, a explicat Dan Armeanu, într-un punct de vedere transmis AGERPRES.
În viziunea oficialului ASF, dezvoltarea segmentului pensiilor facultative (Pilon III) şi ocupaţionale (Pilon IV) poate avea loc dacă se modifică şi comportamentul de economisire al populaţiei. „Creşterea componentei pensiilor facultative atât cele personale, pilon III, cât şi cele ocupaţionale, pilon IV, se poate realiza prin modificarea comportamentului de economisire şi prin redirecţionarea către fondurile de pensii pilon III şi pilon IV a unei părţi din economiile realizate prin intermediul depozitelor bancare. Astfel, economisirea pe termen scurt din depozitele bancare se poate transforma în economisire pe termen lung prin intermediul fondurilor de pensii private. Mai mult, ţinând cont de raportul supraunitar depozite - credite, economisirea "blocată" în sectorul bancar poate fi valorificată de fondurile de pensii cu efecte de multiplicare în economie. Această abordare nouă va asigura la nivel macroeconomic dezvoltare sustenabilă, iar la nivel individual securitate şi bunăstare financiară la pensie. Spre deosebire de fondurile de pensii pilon II şi pilon III, funcţionarea fondurilor de pensii ocupaţionale, pilon IV, se bazează pe implicarea angajatorului, în calitate de iniţiator al unei scheme de pensii ocupaţionale pentru angajaţii proprii, în virtutea faptului că achită contribuţii la un fond de pensii ocupaţionale. Acesta dispune de o anumită flexibilitate cu privire la tipul schemei pe care o propune, cu contribuţii definite sau contribuţii definite cu garanţii, precum şi cu privire la stabilirea cuantumului contribuţiilor, care poate diferi în funcţie de criterii precum vechimea, funcţia deţinută şi drepturile salariale”, a spus vicepreşedintele ASF.
Acesta a adăugat că, suplimentar faţă de angajator, salariaţii pot contribui la acelaşi fond de pensii ocupaţionale în limita a o treime din salariul brut, „pentru o creştere mai accentuată a valorii activului personal şi implicit a cuantumului viitoarei pensii”. „Angajaţii participanţi la un anumit fond au posibilitatea de transfer al activului personal la un alt fond, în cazul schimbării angajatorului, sau la un fond de pensii facultative, totodată fiind permisă păstrarea activelor la mai multe fonduri, urmând a fi cumulate la momentul deschiderii dreptului la pensie. Angajatorii de tipul întreprinderilor mici şi mijlocii, pentru care înfiinţarea unui fond de pensii nu este eficientă din punct de vedere al costurilor de administrare, pot contribui pentru angajaţii proprii la un fond de pensii ocupaţionale deja existent, în cazul în care acceptă condiţiile respectivei schemei de pensii”, a menţionat Dan Armeanu.
Conform vicepreşedintelui ASF, atractivitatea angajatorilor poate creşte dacă aceştia dezvoltă oferte de pensii ocupaţionale pentru angajaţi.
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice