Vicepreședinte BCE: Băncile din UE pot supraviețui impactului crizei provocate de pandemie
Telex » Știri
29 iulie 2020
Majoritatea băncilor din Uniunea Europeană sunt suficient de puternice pentru a supravieţui impactului crizei provocate de pandemia de coronavirus (COVID-19), susţine Luis de Guindos, vicepreşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), transmite Bloomberg, citată de Agerpres. „În câteva zile, BCE va publica o analiză privind vulnerabilităţile băncilor, un substitut la testele de stres. Există toate indiciile că, având un grad de solvabilitate ridicat, majoritatea băncilor europene pot face faţă unui declin de 9% al PIB-ului şi ar putea supravieţui doi ani – perioada necesară ca economia să revină la nivelul înregistrat înaintea pandemiei”, a declarat Luis de Guindos într-un interviu acordat site-ului spaniol de ştiri El Independiente.
Totuşi, a avertizat De Guindos, băncile trebuie „să fie extrem de prudente” cu distribuirea dividendelor, indicele mediu de adecvare a capitalului la creditorii europeni fiind de aproximativ 15%.
BCE recomandă suspendarea plăţii dividendelor, a explicat vicepreşedintele Băncii Centrale Europene. Acesta a adăugat: „Profiturile băncilor nu ar trebui folosite la plata dividendelor, ci pentru a sprijini suplimentar creditarea”.
Conform estimărilor analiştilor, băncile europene se vor confrunta în următorii trei ani cu pierderi de pe urma creditelor neperformante de până la 400 miliarde de euro.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Brâncuși sub semnul omagierii unei opere inestimabile
Pe întregul cuprins al țării, manifestări prin care toate artele transmit un mesaj comun, autentic umanist
Iași – opt zile de concerte memorabile
Zeița Thalia inspiră formule inovative în arta spectacolului
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc