Vicepreședintele BCE: Banca Centrală Europeană ar putea îmbunătăți previziunile de creștere și retrage gradual măsurile de stimulare
Telex » Știri 2 septembrie 2021
Economia zonei euro înregistrează un ritm de creștere mai rapid decât se aștepta Banca Centrală Europeană, ceea ce deschide calea în următoarele zile pentru îmbunătățirea previziunilor și posibila retragere a măsurilor de stimulare, a declarat miercuri vicepreședintele BCE, Luis de Guindos, pentru o publicație spaniolă, transmite Reuters, citată de Agerpres.
„Economia are o evoluție mai bună decât ne-am așteptat în 2021 și aceste evoluții se vor reflecta în prognozele care vor fi publicate în următoarele zile. Dacă inflația și economia se redresează, atunci va fi logică o normalizare graduală a politicii monetare și a celei fiscale”, a afirmat oficialul BCE. Acesta a adăugat: „Vom publica noi previziuni, iar deciziile de politică monetară vor fi adoptate în consecință”.
La ședința de politică monetară din 9 septembrie, BCE va trebui să decidă ritmul achizițiilor de obligațiuni în trimestrul patru din 2021. De Guindos a apreciat că redresarea solidă deschide calea pentru posibila retragere a măsurilor de stimulare.
Rata anuală a inflației în zona euro a urcat luna aceasta la cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani, iar analiștii se așteaptă ca tendința să continue, un motiv de îngrijorare pentru BCE și pentru investitori, transmite Reuters. Potrivit unei estimări preliminare publicate marți de Oficiul European de Statistică (Eurostat), rata anuală a inflației în zona euro a urcat până la 3% în august, de la un nivel de 2,2% în iulie. Este o vorba de un nivel al inflației care depășește cu mult obiectivul-țintă al BCE, de 2%. Analiștii se așteptau ca rata anuală a inflației să ajungă la 2,7% în luna aceasta.
Luna trecută, după o procedură de revizuire strategică de 18 luni, BCE a anunțat modificarea țintei sale de inflație la 2% pe termen mediu, renunțând la precedenta formulare potrivit căreia BCE miza pe o țintă de inflație „mai mică, dar apropiată de 2%”, care a creat impresia că instituția de la Frankfurt este mai preocupată de o creștere a prețurilor peste ținta sa decât de una mai mică.
Tensiunile generate de prețurile mari preocupă piețele financiare care se tem de posibilitatea unei majorări a dobânzilor. Însă atât Banca Centrală Europeană (BCE), cât și Rezerva Federală a SUA (Fed), Fondul Monetar Internațional (FMI) apreciază că actuala creștere a inflației este doar un fenomen temporar.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice