Viitorul începe azi: performanțe internaționale ale tinerilor
Numărul 18, 10-16 mai 2023 » Eveniment
Avem cu toții prilejul să aflăm tot mai des că, pe diverse meridiane ale lumii, reprezentanți ai tinerelor generații de români se remarcă prin performanțele lor, performanțe atestate prin obținerea de premii și de alte distincții prestigioase. Asemenea evenimente – pentru că, realmente, sunt evenimente de vreme ce au un veritabil ecou național și internațional – generează un sentiment de încredere că țara noastră are șansa unui viitor mai bun, comparativ cu prezentul marcat de prea multe derapaje, dezamăgiri, de traume, inclusiv morale. Aceste gânduri sunt inspirate, în special, de recente succese înregistrate în domenii situate la antipozi: știința și arta.
O medalie de aur a încununat participarea echipei naționale a României la finala competiției intitulate „Turnirul tinerilor fizicieni”, desfășurată la Sofia. Echipa a fost formată din elevi a căror pregătire temeinică este asigurată de Facultatea de Fizică a Universității de Vest din Timișoara. În urma unor probe succesive, marcate de exigență maximă, echipa a fost alcătuită din elevi de la Liceul de Informatică „Grigore Moisil” și Colegiul Național „C.D. Loga”, ambele din Timișoara, ai Colegiului Național „Nicolae Titulescu” și Colegiului Național „Carol I” din Craiova și din Colegiul Național „Coriolan Brediceanu” din Lugoj. Competiția de tip turnir a avut, în fazele ei naționale, probe cu un grad înalt de dificultate, care au presupus nu numai cunoașterea temelor fundamentale din domeniul fizicii teoretice și aplicative, ci și rezistență la eforturi fizice și intelectuale, prezență de spirit, o mare capacitate de observație, inclusiv a detaliilor, talentul de comunicatori, așa cum s-au dezvoltat și afirmat începând cu turnirurile medievale. Elevii români au avut drept „adversari” în arena concursului colegi din Bulgaria, Grecia și Turcia. Prin rezultatele înregistrate, echipa României a câștigat dreptul de a participa la nivelul superior al turnirului, care se va desfășura în Pakistan, în luna iulie 2023, „în luptă” cu echipe naționale din 28 de state de pe toate continentele.
Și, acum, câteva cuvinte despre al doilea exemplu. Echipa Liceului de Coregrafie „Floria Capsali” din București a câștigat primul loc la recenta competiție „Youth America Grand Prix”, faza europeană. Ministerul Culturii a acordat elevilor participanți și profesorilor lor distincții naționale, respectiv diplome de onoare și de excelență.
Liceul de Coregrafie „Floria Capsali” s-a remarcat prin rezultatele obținute la olimpiadele de profil în secțiunile de dans clasic și contemporan, cu un repertoriu larg, individual și de ansamblu. Absolvenții liceului evoluează nu numai la Opera Națională din București și la operele din principalele regiuni istorice ale țării, ci și pe marile scene ale lumii. Totodată, elevii beneficiază de burse la școli de balet de renume mondial.
Permanent, liceul participă la schimburile culturale cu instituții de învățământ similare din Franța, Spania, Italia, Cehia și Ungaria. În acest liceu s-au format mari nume ale baletului românesc, precum Oleg Danvoschi, Tilde Urseanu, Irinel Liciu, Ileana Iliescu, Miriam Răducanu, Ioan Tugearu.
Astfel, rezultatele din prezent îmbogățesc o îndelungată tradiție, depunând mărturie, peste timp, despre virtuțile unanim recunoscute ale școlii românești de balet, prilej de satisfacție pe deplin justificată pentru generațiile din prezent și din viitor.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național