Villeroy (BCE): Relaxarea politicilor bugetare ar putea alimenta inflația
Telex » Știri 18 septembrie 2023
Politicile bugetare prea relaxate riscă să alimenteze inflația, într-un moment în care Banca Centrală Europeană (BCE) luptă să o reducă, a afirmat Francois Villeroy de Galhau, membru în Consiliul guvernatorilor BCE, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Reamintim că săptămâna trecută Banca Centrală Europeană a decis o nouă majorare a dobânzii de referință, cea de a zecea majorare consecutivă, care a urcat costul creditului la cel mai ridicat nivel din istoria instituției, dar a semnalat că a ajuns probabil la sfârșitul ciclului său de înăsprire a politicii monetare.
"Rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare și ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală și la facilitatea de depozit vor crește la 4,50%, 4,75% și, respectiv, 4,00% începând cu data de 20 septembrie 2023", se arată în comunicatul de presă publicat la finalul reuniunii Consiliului guvernatorilor BCE.
Vorbind la o conferință pe teme financiare, Francois Villeroy de Galhau, care este și guvernatorul Băncii Centrale a Franței, nu a dorit să comenteze decizia BCE, dar a cerut guvernelor să nu complice misiunea BCE, care încearcă să readucă inflația la ținta sa de 2% până în 2025.
"Guvernele trebuie să evite orientările prea expansioniste, care ar alimenta suplimentar inflația. Prin urmare, trebuie să avem o abordare a politicii monetare și fiscale mai coordonată și realiniată", a declarat Villeroy.
Planificata reformă a regulilor fiscale din UE - Pactul de stabilitate și de creștere - ar fi un pas binevenit în această direcție, a explicat oficialul BCE.
Statele membre ale UE vor să ajungă la un acord privind noile reguli fiscale anul acesta, dar Germania se opune unor modificări pe care alte guverne le consideră necesare pentru a avea mai multă flexibilitate.
În martie, Comisia Europeană a recomandat statelor membre să își pregătească bugetele pentru 2024, având în vedere readucerea deficitelor sub 3% din PIB "pe termen mediu", investind în același timp în creștere verde și digitală.
Așa cum a anunțat încă de la finele anului trecut, clauza derogatorie generală din Pactul de stabilitate și de creștere, care prevede, în cazul unei recesiuni economice grave, o abatere temporară de la cerințele bugetare care se aplică în mod normal, va fi dezactivată la sfârșitul anului 2023. Ieșirea din perioada în care a fost în vigoare clauza derogatorie generală va duce la reluarea recomandărilor specifice fiecărei țări privind politica bugetară, care sunt cuantificate și diferențiate în funcție de provocările cu care se confruntă statele membre în ceea ce privește datoria publică.
Reglementările sunt revizuite pentru a le adapta la noile realități ale datoriei publice ridicate și ale necesităților majore de investiții.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial