Vineri, 23 februarie – recital inedit de harpă la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, în cadrul proiectului Cartografii Sonore
Numărul 7, 21-27 feb. 2024 » Roza vânturilor
Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi (MNHCV) găzduiește vineri, 23 februarie, de la orele 18:00, un recital inedit de harpă, inclus în stagiunea Cartografii sonore. Concertele MNHCV, ediția a IX-a, susținut de prof. dr. Miruna Vidican și elevi ai Colegiului Național de Muzică "George Enescu". Proiectul "Cartografii sonore" este derulat de MNHCV în parteneriat cu Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR) și își propune să aducă împreună muzica de calitate și patrimoniul muzeului.
Potrivit unui comunicat al organizatorilor, lucrarea vedetă a serii este "Harta cea mai recentă a cursurilor de apă din Europa, în special a Dunării (...)", realizată de cartograful J. B. Homann și publicată în jurul anului 1720. „Acest document prezintă cursul inferior al Dunării și regiunile aflate în partea de sud a fluviului, incluzând Grecia continentală și insulară. Cartușul bogat decorat cuprinde personaje și creaturi mitologice, printre care și zeul Apollo, alături de arcul și lira sa. De ce regăsim Grecia și aceste reprezentări pe o hartă a Dunării? Răspunsul îl vom afla împreună, cercetând istoria și contextul apariției acestei hărți, în cadrul prezentării realizate de Despina Hașegan, muzeograf MNHCV”, se menționează în comunicat.
Participarea la concert se face în limita locurilor disponibile, pe bază de înscriere și achitarea biletului în valoare de 15 lei/ adulți, 7, 5 lei / pensionari, 5 lei / elevi, studenți.
Ziua Brâncuși sub semnul omagierii unei opere inestimabile
Pe întregul cuprins al țării, manifestări prin care toate artele transmit un mesaj comun, autentic umanist
Iași – opt zile de concerte memorabile
Zeița Thalia inspiră formule inovative în arta spectacolului
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc