Violeta Alexandru: Cer Inspecției Muncii să iasă pe teren să verifice respectarea programului decalat de venire-plecare de la serviciu
Telex » Știri 9 noiembrie 2020
Reprezentanţii Inspecţiei Muncii trebuie să efectueze controale la companiile cu mai mult de 50 de angajaţi, pentru a verifica felul în care se respectă prevederea legală privind decalarea cu o oră a programului angajaţilor pentru evitarea aglomerării în spaţiile de lucru, a declarat, într-o conferinţă de presă, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, citată de Agerpres. „Programul decalat de venire şi plecare de la serviciu - şi aceasta este o măsură luată pentru a proteja sănătatea angajaţilor. (...) Cer Inspecţiei Muncii să verifice aceste lucruri. O spun direct: sunt foarte atentă la activitatea Inspecţiei Muncii. În această perioadă, mai mult ca oricând, Inspecţia Muncii trebuie să fie şi ea la dispoziţia şi aproape de angajatori. Acolo unde se justifică, să fie fermă. Unde este cazul să ofere explicaţii şi să sprijine angajatorul, îi cer Inspecţiei Muncii să facă acest lucru. Trebuie să iasă pe teren! Nu avem cum să verificăm decalarea programului de lucru cu un interval de o oră între grupele de angajaţi pe care le organizează angajatorul decât dacă mergem pe teren. Nu există altă metodă de a verifica dacă această prevedere se respectă decât mergând pe teren şi lucrând, colaborând cu angajatorul pentru a putea pune în practică această prevedere”, a afirmat Violeta Alexandru.
Ea a cerut Inspecţiei Muncii să efectueze astfel de controale în toate oraşele. „Constat că activitatea Inspecţiei Muncii nu este în acest moment la nivelul pe care îl aşteptam, doar în Bucureşti au fost controlaţi 1.144 de agenţi economici din 3.169 - mă refer, căci aşa este prevederea legislativă, la angajatorii cu peste 50 de angajaţi. Controalele nu trebuie să fie doar în câteva oraşe, trebuie să fie peste tot. E vorba despre angajatori mari, deci se presupune că mediile urbane trebuie în special să fie atent analizate, dar şi angajatorii care au sediul de lucru în proximitatea oraşelor mari, în zonele metropolitane. Inspectorii de muncă ştiu clar să-şi facă un plan în acest sens, le spun doar că voi fi atentă şi voi urmări în ce măsură duc la îndeplinire ceea ce le cere prevederea legislativă”, a precizat Violeta Alexandru.
De asemenea, ministrul a solicitat angajatorilor să aplice măsura decalării cu o oră a programului de lucru al angajaţilor: „Dorinţa noastră este să se respecte prevederile privind decalarea programului de lucru. Este rolul angajatorului şi de aceea am insistat că în acest moment cheia cea mai importantă pe care o văd în depăşirea perioadei actuale este un parteneriat între Guvernul liberal şi angajatori, bineînţeles cu angajaţii aproape. Dacă angajatorul se eschivează şi nu-şi asumă nicio responsabilitate în perioada următoare, (...) ar fi de preferat ca între angajator şi angajat să fie cu adevărat o relaţie de încredere, iar angajatorul să-şi asume un rol activ în perioada următoare. Prin urmare, conform deciziilor luate, angajatorul trebuie să organizeze echipa de lucru, în măsura în care are peste 50 de angajaţi, de aşa manieră încât să-i grupeze şi să intre, respectiv să plece de la serviciu, cu un decalaj de o oră între aceste grupe care se deplasează acasă, respectiv vin, şi să evite aglomerarea în incinta spaţiului de lucru”, a menţionat aceasta.
În plus, instituţiile din subordinea Ministerului Muncii vor trebui să se asigure că acei cetăţeni care vin la sediul acestora respectă măsura de distanţare socială. „Aglomerările la intrarea în sediile instituţiilor publice - mă refer la angajaţi - în mod evident, le solicit mai ales colegilor mei angajaţi mai ales din casele de pensii, din AJPIS-uri, din AJOFM-uri să evite şi să se implice, pornind de la şefi, în a asigura distanţarea corespunzătoare în rândul cetăţenilor care ne vizitează", a adăugat Violeta Alexandru.
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național