Violeta Alexandru: Încurajăm angajații care au fost chemați la muncă de angajatori pe perioada șomajului tehnic să sesizeze Inspectoratele Teritoriale de Muncă
Numărul 15-16, 23 apr. - 4 mai 2020 » Direct de la sursă
Ministrul muncii, Violeta Alexandru, a făcut vineri, 24 aprilie a.c., o declarație de presă cu privire la persoanele sprijinite prin șomaj tehnic în perioada 16-31 martie a.c.
Potrivit declarațiilor, un bilanț intermediar aferent perioadei amintite arată că peste 600.000 de români au fost sprijiniți prin măsura adoptată de Guvern, denumită șomaj tehnic.
„Din cererile depuse de alţi profesionişti, după eliminarea dublurilor, după eliminarea cererilor depuse de mai multe ori, peste 50.000 de profesionişti, persoane care lucrează prin PFA, prin întreprinderi familiale, prin contracte de drepturi de autor, au fost până în acest moment beneficiari, în sensul în care au primit sau primesc în cursul zilei de astăzi fondurile alocate prin măsura de sprijin şomaj tehnic”, a declarat ministrul muncii.
Violeta Alexandru a mai spus: „Avem semnale (…) de situaţii în care, deşi au declarat suspendare temporară a activităţii pentru angajaţii lor, adică înscrierea lor în şomaj tehnic, condiţie în baza căreia se putea adresa solicitarea de fonduri din partea Guvernului, în unele situaţii, angajatorii au cerut angajaţilor să vină la muncă. Încurajăm pe cei care au trăit o asemenea situaţie să se adreseze Inspectoratelor Teritoriale de Muncă şi să sesizeze dacă acest lucru s-a întâmplat. Eu ştiu că trecem printr-o perioadă dificilă, dar trebuie să respectăm cu toţii legea şi trebuie să recunoaştem asumat că atunci când depui o cerere cu respectarea cadrului legal şi anume cu suspendarea temporară a contractelor de muncă, suspendare înseamnă că angajatul rămâne la domiciliu, rămâne într-un alt spaţiu decât spaţiul de muncă sau nu i se dau sarcini de făcut în această perioadă, angajatorul asumând acest lucru prin solicitarea adresată în vederea obţinerii fondurilor guvernamentale. Am cerut Inspectoratelor Teritoriale de Muncă să urmărească în ce măsură există sesizări din partea angajaţilor cărora li s-a cerut să desfăşoare activităţi, deşi erau în şomaj tehnic”.
Declarația de presă poate fi urmărită integral pe pagina de Facebook a Ministerului Muncii și Protecției Sociale.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice