Violeta Mușat (MADR): România cere evaluări de impact riguroase în funcție de specificitățile fiecărui stat membru
Telex » Știri
astăzi, 10:00
România a solicitat, luni, la Consiliul AgriFish de la Bruxelles, prin secretarul de stat din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), Violeta Mușat, realizarea unor evaluări de impact riguroase în cadrul viitoarei Politici Agricole Comune (PAC), care să țină cont de specificitățile fiecărui stat membru. În cadrul Consiliului AgriFish, Comisia Europeană a prezentat „Viziunea pentru agricultură și alimentație”, un document esențial pentru definirea liniilor strategice ale viitoarei Politici Agricole Comune (PAC) post-2027.
Potrivit unui comunicat al MADR, citat de Agerpres, în intervenția susținută în cadrul reuniunii, secretarul de stat Violeta Mușat a salutat inițiativa Comisiei și a subliniat importanța unei abordări bine fundamentate în elaborarea noii PAC. „Este esențial să stabilim din timp liniile directoare ale viitoarei PAC, astfel încât să ne putem adapta la un context social, economic și de mediu în continuă schimbare. În acest sens, solicităm realizarea unor evaluări de impact riguroase, care să țină cont de specificitățile fiecărui stat membru”, a spus secretarul de stat.
Oficialul MADR a evidențiat necesitatea unui buget consistent, care să sprijine fermierii și dezvoltarea rurală, subliniind totodată importanța unor reguli simplificate, ușor de aplicat de către agricultori.
Un alt aspect crucial este continuarea procesului de convergență externă, pentru a reduce decalajele între fermierii din diferitele state membre.
În ceea ce privește structura viitoarei PAC, reprezentantul MADR a accentuat importanța menținerii celor doi piloni principali, considerând că echilibrul dintre dimensiunea economică, de mediu și cea socială trebuie păstrat. „O agricultură europeană competitivă și sustenabilă nu poate exista fără o dezvoltare constantă a zonelor rurale. Pentru a sprijini fermierii și pentru a menține vitalitatea mediului rural, PAC trebuie să rămână o politică puternică, echilibrată și bine finanțată”, a mai afirmat Violeta Mușat.
„Viziunea pentru agricultură și alimentație” se axează pe patru direcții fundamentale, menite să creeze un sector agroalimentar: atractiv și previzibil, asigurând venituri care să permită fermierilor să prospere; competitiv și rezilient, capabil să facă față concurenței globale și șocurilor economice; durabil, în acord cu cerințele de mediu și climatice; echitabil și conectat, promovând condiții de muncă și de viață decente și dezvoltarea zonelor rurale și de coastă. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale își reafirmă angajamentul de a colabora activ cu Comisia Europeană și statele membre pentru a construi o PAC adaptată provocărilor viitoare, care să răspundă realităților din teren și să asigure un viitor prosper pentru fermierii europeni, precizează comunicatul.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Brâncuși sub semnul omagierii unei opere inestimabile
Pe întregul cuprins al țării, manifestări prin care toate artele transmit un mesaj comun, autentic umanist
Iași – opt zile de concerte memorabile
Zeița Thalia inspiră formule inovative în arta spectacolului
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc