Virgil Popescu: A fost publicată lista proiectelor acceptate în prima sesiune a programului ElectricUP; bugetul este de 476 milioane lei
Telex » Știri 11 noiembrie 2021
Lista proiectelor acceptate în prima sesiune a programului ElectricUP a fost aprobată, bugetul fiind de 476 milioane lei, a anunțat, pe Facebook, ministrul Energiei, Virgil Popescu, citat de Agerpres. „ElectricUP - Anunț important! A fost publicată lista proiectelor acceptate în cadrul primei sesiuni a programului de finanțare, în urma finalizării etapei de evaluare și în limita bugetului aprobat pentru primul ciclu de finanțare în sumă de 476 milioane lei. Atenție! Decizia de admis, respectiv respins, se va comunica aplicanților prin platforma informatică dedicată. Termenul de depunere a contestației este de 5 zile lucrătoare, începând cu ziua următoare zilei de comunicare a deciziei autorității”, a scris ministrul.
Conform listei publicate pe site-ul Ministerului Energiei, în această etapă au fost admise 1.430 de proiecte, cu un coeficient de performanță cuprins între 49% și 100%. Alte 799 de proiecte au fost respinse.
Ministerul Energiei precizează că, în urma procedurii de contestații, lista aplicanților admiși, respectiv respinși, va fi modificată. „Comisia de analiză a aplicat modalitatea de calcul prevăzută în Ghidul de finanțare, conform calculatorului disponibil la link-ul asociat Programului. Ministerul Energiei a inițiat demersurile pentru suplimentarea bugetului alocat acestui ciclu pentru a finanța și proiectele care au îndeplinit criteriile de eligibilitate”, subliniază reprezentanții ministerului.
Programul ElectricUp este destinat IMM-urilor și celor din domeniul HoReCa, iar cei declarați eligibili vor primi finanțare pentru instalarea de sisteme de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică cu o putere instalată cuprinsă între 27 kWp - 100 kWp, precum și a stațiilor de reîncărcare de minimum 22 kW pentru vehicule electrice și electrice hibrid plug-in. Valoarea maximă a ajutorului de minimis acordat este de 100.000 euro/beneficiar.
Conform ME, programul „ElectricUP” reprezintă o măsură de natură economico-financiară pentru a ameliora repercusiunile negative asupra economiei și asupra cetățenilor, venind în sprijinul dezvoltării sectorului energiei din surse regenerabile și creșterii eficienței energetice, dezvoltării infrastructurii pentru vehiculele de transport rutier nepoluant din punct de vedere energetic, precum și întreprinderilor mici și mijlocii și operatorilor economici din domeniul HoReCa, prin finanțarea proiectelor de investiții pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică necesară consumului propriu, precum și a stațiilor de reîncărcare pentru vehicule electrice și electrice hibrid plug-in.
Obiectivul principal al schemei de minimis îl constituie stimularea mediului antreprenorial, în cadrul unui program social de interes public, pentru compensarea unor pierderi de capital financiar și de resurse umane înregistrate în urma situației sanitare determinată de pandemia COVID-19, în categoria întreprinderilor mici și mijlocii și a operatorilor economici din domeniul HoReCa. Obiectivul secundar îl reprezintă contribuția la atingerea obiectivelor asumate de România privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, dezvoltarea capacității de producere de energie electrică din surse regenerabile și creșterea eficienței energetice, dezvoltarea electromobilității reale la nivel național.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale