Virgil Popescu: Cooperarea este esențială pentru întărirea securității și independenței energetice
Telex » Știri 26 aprilie 2023
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a semnat un memorandum de înțelegere pentru încurajarea cooperării între companiile de transport al gazelor naturale din România, Bulgaria, Ungaria, Slovacia și Azerbaidjan, informează Agerpres. Documentul a fost semnat și de Rossen Hristov, ministrul Energiei din Bulgaria, Peter Szijjarto, ministrul Afacerilor Externe și Comerțului din Ungaria, Karel Hirman, ministrul Economiei din Slovacia, și Parviz Shahbazov, ministrul Energiei din Republica Azerbaidjan, în cadrul unei ceremonii organizată la Sofia, la care au participat și președintele Republicii Bulgaria, Rumen Radev, președintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev, și comisarul european pentru energie, Kadri Simson.
"Cooperarea este esențială pentru întărirea securității și independenței energetice! Am semnat (marți, n.r.) Memorandumul de înțelegere pentru încurajarea cooperării între Transgaz (România), Bulgartransgaz (Republica Bulgaria), FGSZ (Ungaria), Eustream (Republica Slovacă) și SOCAR (Republica Azerbaidjan). (...) Prin întârirea cooperării, asigurăm diversificarea rutelor de aprovizionare și furnizarea de cantități suplimentare de gaze naturale din Azerbaidjan către UE, prin intermediul coridorului de transport existent al Inelului de solidaritate. Înțelegerea de acum arată, din nou, că este ireversibil procesul prin care renunțăm la dependența de gazul rusesc", a scris ministrul, pe pagina sa de Facebook.
El adăugat că a propus ca Memorandumul să fie lăsat deschis pentru ca și alte state din regiune să se alăture.
"Și aici mă gândesc la Republica Turcia, Republica Moldova sau Ucraina. Interconectarea s-a dovedit că nu este doar o măsură de solidaritate, ci un instrument pentru asigurarea aprovizionării și securității energetice", a punctat ministrul.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile