Virgil Popescu: Energia nucleară este ingredientul perfect pentru a avea energie curată
Telex » Știri 15 mai 2023
Energia nucleară este ingredientul perfect pentru a avea o energie curată și în mixul energetic al țării aproximativ 60% este energie curată, 20% nucleară și 40% hidro și energie regenerabilă, a declarat ministrul de resort, Virgil Popescu, citat de Agerpres. "Ne-am asumat ca țară, până în 2050, să reducem emisiile, iar eu tot timpul spun și o să spun de fiecare dată: decarbonare fără energie nucleară nu se poate. Sigur, energia regenerabilă este foarte bună, dar nu ne putem uita să vedem dacă este soare afară sau dacă este vânt. Trebuie să avem și energie produsă în bandă. Dacă resursa de cărbune este poluantă, dacă gazul natural este mai puțin poluant și-l putem folosi drept combustibil de tranziție, energia nucleară este ingredientul perfect pentru a avea o energie curată. Și România are, trebuie să știți, în mixul energetic aproximativ 60% energie curată, energie care nu produce emisie de CO2, 20% este energie nucleară și restul de 40% este hidro mare și energie regenerabilă, vorbim de energie wind și fotovoltaică", a spus Virgil Popescu la evenimentul de lansare, la Universitatea Politehnica din București, a primului Centru de Explorare a Energiei (Centrul E2) din Europa, care găzduiește simulatorul camerei de comandă a reactorului modular mic NuScale. Ministrul Energiei a subliniat că se dorește creșterea acestor procente și până în 2026-2027 procentajul de energie regenerabilă să urce de la ținta asumată, de 30,6%, la 36%.
"Trebuie să avem mai mult și vedem că se poate, pentru că vă spun am lansat call-ul de proiecte prin Planul Național de Reziliență pentru energie regenerabilă. Call-ul era inițial lansat pentru 960 de megawați. Avem proiecte de trei gigawați în aceeași anvelopă financiară. Deci, este cerere, dar pentru a putea avea un sistem energetic stabil este nevoie de aceste reactoare modulare. Și astăzi tocmai am văzut o simulare cum reactoarele modulare pot să balanseze sistemul energetic național. Și da, avem nevoie de reactoare modulare. Trebuie să fiți mândri că la universitatea noastră avem acest simulator. Dragi studenți, aveți posibilitatea să învățați ultima tehnologie, și alte state din Europa sau din lume nu au această posibilitate, și Universitatea Politehnica trebuie să devină un hub regional pentru acest tip de centru energetic care se află aici", le-a transmis Virgil Popescu studenților prezenți la eveniment.
El a mai afirmat că energia nucleară este viitorul și, împreună cu energia regenerabilă, vor asigura independența energetică a României și decarbonarea producției de energie în România.
"Evident, nu putem produce doar energie, trebuie să avem și sisteme mai bune de transmisie energie. De aceea lucrăm împreună cu Transelectrica, cu parteneri străini, pentru a putea avea o evacuare a energiei din zona Dobrogei, din zona de est către zona de vest, printr-un cablu pe traseul conductei de gaze BRUA. Și poate vă întrebați de ce pe traseul conductei de gaze BRUA? Pentru că acel culoar este deja expropriat, acel culoar există și poate fi folosit pentru a putea duce un cablu în curent continuu de la Est la Vest și va putea asigura evacuarea celor două reactoare noi care vor fi puse acolo și a energiei offshore din Marea Neagră. Pentru că da, România are potențial de vânt în off-shore al Mării Negre, iar acest cablu va permite evacuarea energiei și va putea, de asemenea, permite evacuarea energiei din coridorul verde pe care îl proiectăm în acest moment cu partenerii din Azerbaidjan, Georgia, Ungaria, posibil Bulgaria. Da, România este pe harta energiei. România este un pilon și, credeți-mă, pe unde mergem lumea se uită cu respect la România pentru că a câștigat în ultimii ani acest respect", a punctat ministrul Energiei.
Conform unui comunicat al Nuclearelectrica, instalarea primului simulator al unui SMR NuScale la Universitatea Politehnica din București este un prim pas în pregătirea viitoarei generații de ingineri nucleariști care vor avea un rol esențial în proiectul strategic de dezvoltare a primei centrale de tip SMR în România în acest deceniu. "Centrul E2, dezvoltat ca parte a programului Foundational Infrastructure for Responsible Use of Small Modular Reactor Technology (FIRST), o inițiativă a Guvernului Statelor Unite ale Americii, va contribui la realizarea obiectivelor României de a deveni un lider în ceea ce privește implementarea sigură a reactoarelor modulare mici în România și Europa, precum și un hub de educație și formare a specialiștilor în domeniul SMR în regiune", se menționează în comunicat.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național