Virgil Popescu: Vom avea în acest an o lege a energiei eoliene offshore
Telex » Știri 7 septembrie 2021
Legea energiei eoliene din mare (offshore wind) va fi gata în cel mai scurt timp, în acest an, pentru a permite începerea măsurătorilor pentru viitoarele proiecte, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu, citat de Agerpres. El a fost prezent la Simpozionul Român al Energiei - SIREN 2021, organizat de Comitetul Național Român al Consiliului Mondial al Energiei în perioada 6-8 septembrie.
„Marea Neagră are un potențial energetic uriaș, atât în subsol, prin zăcămintele de gaze, cât și în privința potențialului eolian. M-am uitat la proiectul de lege din Comisia de industrii și cred că putem să îl adaptăm în așa fel încât să avem cât mai repede o lege și cred că este cel mai rapid mod de a avea anul acesta o Lege a offshore wind, poate că nu este perfectă, dar să avem o lege ca să putem începe explorările în acea zonă”, a spus Virgil Popescu.
Acesta a arătat că nu este de acord ca Agenția Națională pentru Resurse Minerale să concesioneze perimetre pentru energia electrică, întrucât această instituție se ocupă de gestionarea rezervelor subsolului.
În lege vor fi incluse și noile metode de subvenționare, precum contractele pentru diferență și banii din Fondul de Modernizare.
„Cred că, adaptându-le cu noile mecanisme financiare și noile scheme de ajutor de stat, putem avea rapid o lege a offshore wind în România, modificând-o în Comisia de industrii, dând un raport și adoptând-o în plen”, a continuat ministrul. Potrivit acestuia, fără o lege, investitorii nu se pot apuca de măsurători.
„Hidroelectrica este pregătită să înceapă o investiție în Marea Neagră și sunt convins că o să găsească parteneri cu expertiză astfel încât să avem primul parc eolian offshore de 300 de MW cel puțin. Pentru acest lucru este nevoie de întărirea rețelei de transport al energiei și de închiderea inelului de 400 kV. Am găsit soluții împreună cu Transelectrica și o să vedeți în curând că probabil, Transelectrica va fi printre primii beneficiari ai Fondului pentru Modernizare, poate chiar de anul acesta”, a mai spus ministrul Energiei.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial