Virgil Popescu: Vom da drumul în martie la call-urile de proiecte pentru capacități noi de producere a energiei electrice
Telex » Știri 7 ianuarie 2022
Prioritatea numărul unu este crearea unor unități noi de producere a energiei electrice, iar în martie vor fi lansate apelurile de proiecte pentru capacități noi de producere, a anunțat, la un post de televiziune, ministrul Energiei, Virgil Popescu, citat de Agerpres. „De 10 ani de zile nu s-a mai dat drumul la unități noi de producere a energiei electrice. Până când nu vom avea unități noi de producere a energiei electrice vom avea această fluctuație (a prețului, n.r.) pe piață. Asta este prioritatea numărul unu. Vom da drumul în martie la call-urile de proiecte pentru capacități noi de producere”, a afirmat ministrul.
El a vorbit despre Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), care prevede finanțări de 1,6 miliarde de euro în energie, însă a subliniat că bani foarte mulți sunt alocați prin Fondul de Modernizare, care înseamnă peste 10 miliarde de euro.
„PNRR înseamnă 1,6 miliarde de euro energie, Fondul de Modernizare înseamnă peste 10 miliarde de de euro în energie. Pentru noi, PNRR este bun, sunt un miliard și ceva, dar banii foarte mulți sunt în Fondul de Modernizare. Vrem să dăm drumul, în martie, la 950 de megawați - concursul de proiecte pentru solar și eolian, sunt 460 de milioane de euro. Apoi avem rețea de distribuție de gaze naturale în amestec cu hidrogen, iar 400 de milioane, avem producție de hidrogen, producție de baterii, încurajarea celor care vor să producă panouri solare pentru că o să fie foarte multe investiții în energie regenerabilă, în fotovoltaică și atunci vrem să ajutăm firmele cu ajutor de stat să vină să producă aici panouri solare, de ce să importăm? Avem foarte mulți bani și vom da drumul anul acesta la toate call-urile de proiecte”, a precizat ministrul Energiei.
Cât privește prosumatorii, Virgil Popescu a arătat că a fost majorată, de la 100 de kilowați la 200 de kilowați, limita până la care cei interesați pot deveni prosumatori, subliniind că, în următorul an, foarte mulți români, atât persoane fizice, cât și juridice, vor deveni prosumatori. De asemenea, el a explicat că aceștia vor putea beneficia de compensare cantitativă a energiei electrice.
„Am reușit la finalul anului trecut, pe Ordonanța care transpunea Directiva 944 a energiei electrice, să aducem niște modificări în plus la legea energiei electrice. Prosumatorii să poată beneficia de compensare cantitativă a energiei electrice. Asta înseamnă că, dacă eu produc de exemplu 10 kilowați pe zi în timpul verii și consum doar cinci kilowați în acea zi în timpul verii, diferența de 5 kilowați nu mi-o plătește mie furnizorul la un preț indiferent la care mă înțeleg eu cu el, până acum se plătea la prețul anului trecut, deci foarte puțin, ci rămâne în contul meu la furnizor. Furnizorul se folosește de ea. Când vine perioada în care eu produc 3 kilowați pentru că nu mai e soare afară și consum 7 kilowați, acei 4 kilowați se scad din soldul pe care îl am la furnizor. Se va ține cont pe o perioadă de doi ani de zile, acest sold va rămâne în cont la furnizor, se face regularizare. Înseamnă că practic eu pot să beneficiez de energia mea indiferent de fluctuația de preț în cursul unui an. Aș putea să dimensionez panourile fotovoltaice pe care le pun pe casă în funcție de consumul pe care îl am în timpul unui an, să îmi fac un calcul în așa fel încât practic să folosesc sistemul de distribuție ca pe o baterie imensă și să pot lua din ea și să bag în ea. În următorul an vom avea foarte mulți români, atât persoane fizice cât și persoane juridice, care vor deveni prosumatori și am mărit inclusiv limita, conform directivei europene, până la care poți să devii prosumer, de la 100 de kilowați la 200 de kilowați. Va fi o plajă foarte foarte mare. Iar beneficiul distribuitorilor este întărirea rețelei și scăderea pierderilor de rețea”, a mai spus ministrul de resort.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice