Virgil Popescu: Vrem ca în această vară să dăm legea pentru investițiile în zona eoliană offshore
Telex » Știri 11 mai 2022
Potențialul energetic în zona eoliană offshore este foarte mare și este nevoie de o lege pentru a demara investițiile, lege pe care vrem să o dăm în această vară, a declarat, la Parlament, ministrul Energiei, Virgil Popescu, citat de Agerpres. „Lucrăm la un proiect de Ordonanță de Urgență pentru a aproba investițiile în zona eoliană offshore. Potențialul este foarte mare de energie electrică. Este nevoie de o lege. Ne-am uitat pe modelul polonez, pe modelul din Marea Britanie. Vom face un model în așa fel încât să putem da drumul la investiții. Noi vrem să o dăm în această vară”, a spus ministrul.
Acest act normativ este necesar, a explicat el, pentru a ști cine dă autorizație de construcție dacă instalațiile au fundație pe mare, cum se iau avizele, dacă sunt flotante, cine dă autorizația, cum se scot perimetrele la licitație, cine are acces la ele, cine poate să facă primul proiect pilot, „lucruri care se vor pune în așa fel încât să demarăm investițiile”.
Virgil Popescu a semnalat că există interes mare din partea investitorilor și de aceea se va grăbi această lege.
Întrebat ce țări mai au astfel de infrastructură, ministrul Energiei a precizat că, la nivelul Mării Negre, anul trecut le-a făcut propunerea colegilor bulgari, la Sofia, la Inițiativa celor Trei Mări.
„Am semnat la Sofia acum o declarație comună pentru energie regenerabilă, inclusiv în Marea Neagră, să facem un proiect comun. Am discutat la nivelul Comisiei Europene acest lucru și un proiect de acest gen între România și Bulgaria ar putea fi finanțat prin proiecte de interes comun pe lista a șasea de către Comisie”, a punctat Virgil Popescu.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile