Visul lui Icar, în „parametrii” interesului public
Numărul 32-33, 27 aug. - 9 sept. 2019 » Eveniment
Când este vorba despre prezența a zeci de mii de oameni la un anumit eveniment, fie el cultural-artistic, sportiv sau de natură științifico-tehnică, avem dovada palpabilă a faptului că se produce o sudură între interesul public și… interesul publicului. Or, acest fapt este decisiv în aprecierea implicațiilor, a importanței respectivului eveniment.
Această remarcă a fost inspirată de desfășurarea, zilele trecute, a celei de-a 11-a ediții a Bucharest International Air Show (BIAS) la Aeroportul Băneasa „Aurel Vlaicu” și „Romaero”. Nu este nimic surprinzător în faptul că spectacolele aviatice atrag un public numeros. În țara în care s-au născut și s-au afirmat Aurel Vlaicu, Traian Vuia, Henri Coandă, personalități la nivel universal în domeniul aviației, unde generații la rând de piloți au dus faima românilor în lume, unde o industrie de profil și-a dovedit vitalitatea încă din zorii construcțiilor aeronautice, se poate vorbi, cu deplin temei, despre tradiții autentice, de o valoare incontestabilă.
Poate că nimic nu este mai fascinant decât zborul omului spre înălțimi, simbolizat de personajul mitic Icar. Visul omului și al omenirii (în întregul ei) de a cuceri văzduhul îngemănează aproape tot ceea ce are mai bun umanitatea. Nu este vorba numai despre depășirea permanentă a limitelor de înălțime, viteză, arie de cuprindere – zone de mare interes științific, economic, social, educativ, ci și despre un reper de neînlocuit al nivelului de civilizație atins în ultimele două secole de existență a omenirii.
În mentalul colectiv, în cele mai intime fibre ale emoției generate de însăși ideea zborului spre înălțimi, toate aceste realități s-au sedimentat în cele mai diverse forme. Una dintre acestea este, incontestabil, spectacolul aviatic, ca expresie directă a existenței, a perpetuării și a multiplicării Icarilor contemporani, confirmate „pe viu” de toate componentele aviației moderne, de la piloți la aeronave.
Se poate aprecia, fără riscul de a comite evaluări eronate că ediția din acest an a BIAS a atestat, la cel mai înalt nivel, progresele aviației în toate componentele ei, în primul rând umane și, neîndoios, științifice, tehnice, economice și sociale. Când este vorba despre o largă participare internațională, despre implicarea a mii de aviatori, de personal tehnic de specialitate, de sute de avioane de cele mai diferite tipuri, civile și militare, de exerciții care – cum se spune – „te țin cu sufletul la gură”, spectacolul este complet și fascinant.
Zeci de mii de locuitori ai Capitalei și ai altor zone ale țării veniți special la București pentru BIAS, miile de turiști străini care s-au bucurat de posibilitatea de a vedea un asemenea spectacol, au urmărit timp de peste 12 ore ceea ce au oferit mai bun, mai nou, mai performant Forțele Aeriene Române, NATO și Forțele Aeriene aliate. În același timp, componenta civilă a show-ului aerian a fost reprezentată de piloți, parașutiști, planoriști de la Aeroclubul României, Școala Superioară de Aviație Civilă și de numeroase cluburi de profil. Evenimentul a inclus o expoziție de aviație și o zonă de static display, unde s-au expus diferite tipuri de aeronave, de la cele istorice, la cele mai noi și sofisticate aeronave. BIAS 2019 s-a încheiat cu un concert și cu un foc de artificii.
Așadar, dacă ar fi să definim noțiunea de „eveniment”, BIAS poate să ateste, fără urmă de îndoială, că a întrunit toate virtuțile aferente.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice