Viteza medie de download date internet fix, în creștere cu peste 70% în 2016
Numărul 26-27, 11-24 iulie 2017 » Conectarea la era digitală
Conform statisticilor privind calitatea serviciului de internet fix și mobil din România generate de Netograf.ro – aplicația Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) pentru testarea calității serviciului de internet –, în anul 2016 românii au experimentat viteze medii reale naționale de 95 Mbps download date internet fix, respectiv 26 Mbps pentru download date internet mobil.
ANCOM precizează că măsurătorile Netograf.ro arată că viteza medie de download pentru conexiunile de internet fix la nivel național a înregistrat în anul 2016 valori situate între 48,37 Mbps (în județul Harghita) și 117,96 Mbps (în Ilfov).
Testele efectuate pe www.netograf.ro arată că în anul 2016 vitezele medii de download au crescut comparativ cu anul 2015, atât pentru internet fix, cât și mobil. Astfel, viteza medie de download date internet fix a crescut cu 78,4%, de la 53,2 Mbps la 94,95 Mbps (142,45 Mbps pentru conexiunile de tip fir și 48,99 Mbps pentru conexiunile de tip wireless). Totodată, viteza medie de download date internet mobil a crescut cu 34,7%, de la 19,2 Mbps la 25,9 Mbps (32,98 Mbps pentru conexiunile de tip outdoor și 22,93 Mbps pentru conexiunile de tip indoor).
Creșterea vitezelor medii de download experimentate de utilizatorii români vine pe fondul îmbunătățirilor operate la nivelul rețelelor de acces, atât pe segmentul de internet fix – unde se constată o creștere a numărului conexiunilor care permit viteze mari (peste 30 Mbps) și foarte mari (peste 100 Mbps), cât și pe cel de internet mobil – unde numărul de conexiuni pe tehnologie 4G s-a dublat în 2016, comparativ cu anul 2015.
Statisticile pentru internet fix și mobil în anul 2016 au fost generate de Netograf.ro pe baza unui număr de aproximativ 182.000 de teste valide efectuate de utilizatorii de internet din România. ANCOM le recomandă utilizatorilor care doresc să-și testeze conexiunile fixe să folosească echipamente terminale conectate prin fir. Vitezele medii pentru conexiunile de tip wireless sunt de aproximativ trei ori mai mici decât cele pentru conexiunile de tip fir, din cauza capacității limitate de transmisie a routerelor wireless (oferind de regulă viteze nominale de maximum 300 Mbps). În plus, în cazul transmisiunilor de tip Wi-Fi, viteza este influențată negativ de distanța față de emițătorul/routerul wireless și de existența unor obstacole între terminal și emițător.
Netograf.ro este aplicația de monitorizare și evaluare a calității serviciului de acces la internet dezvoltată de ANCOM pentru a le oferi utilizatorilor din România un instrument independent (nu depinde de serverele puse la dispoziție de furnizori și/sau de amplasarea acestora), obiectiv (prezintă calitatea serviciului de acces la internet așa cum este ea experimentată de utilizator, aceasta măsurându-se în raport cu un punct unic pentru toți utilizatorii de servicii de acces la internet din România) și gratuit.
(Copyright foto: wklzzz / 123RF Stock Photo)
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național