Vizită interactivă în expoziția „Toate pânzele sus! Călătorie în istoria instrumentelor de navigație”
Numărul 11, 20-26 mar. 2024 » Roza vânturilor
Sâmbătă, 23 martie 2024, de la ora 10:30, Muzeul Hărților îi așteaptă pe cei interesați de navigația astronomică, pentru o vizită interactivă, denumită „În căutarea drumului pierdut. Orientarea după stele”. Programul se va desfășura în cadrul expoziției temporare „Toate pânzele sus! Călătorie în istoria instrumentelor de navigație”. „Participanții vor pătrunde în lumea fascinantă a obiectelor folosite în orientarea pe mare și vor asista la demonstrații practice privind modul de funcționare al acestora, realizate de comandor Vasile Chirilă, unul dintre curatorii expoziției”, precizează organizatorii, într-un comunicat.
Întâlnirea se adresează copiilor cu vârste peste 12 ani, tinerilor și adulților pasionați de astronomie, navigație, hărți, care, împreună cu gazdele, vor încerca să afle răspunsul la întrebări precum: ▪️ Cum se folosesc hărțile bolții cerești pentru orientare?; ▪️ Ce instrumente foloseau navigatorii pentru a se orienta pe mare?; ▪️ Cum se utilizează gnomonul, astrolabul, quadrantul sau sextantul?; ▪️ Care este relația dintre cross-staff și plasturele care acoperea uneori ochiul piratului?; ▪️ Care este legătura dintre un astrolab și un I-phone?
Expoziția deschisă în prezent la Muzeul Hărților redă o evoluție a cunoașterii privind navigația astronomică și cuprinde replici ale celor mai vechi instrumente folosite în orientare, dar și piese originale mai recente.
Înscrierea la această vizită interactivă se face prin achitarea taxei de 10 lei, aici.
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național