Viziune şi previziune
Numărul 43, 6-12 nov. 2018 » La început a fost cuvântul...
Publicarea în presa print şi în cea audiovizuală a mai multor texte cu caracter programatic a prilejuit, în ultimele zile, apariţia unor comentarii şi analize interesante. Nu ne vom referi la fondul acestor abordări, ci vom semnala câteva erori dintr-o perspectivă lingvistică şi logică.
În primul rând, atrage atenţia frecvenţa cu care se foloseşte sintagma „planuri de viitor”. Oare elaborarea, în prezent, a unor asemenea „planuri” nu priveşte… „viitorul”? Pleonasmul este evident, ca şi în alte cazuri cum ar fi, de pildă, „planuri dinainte elaborate”, „scenarii prestabilite”, „anticipări prospective”.
Nu mai puţin interesante sunt formulările de genul „se concentrează, cu precădere, asupra…” sau „pilonii principali ai argumentării privesc…”. Orice „concentrare” asupra unui subiect sau obiect indică o ţintă precisă, strict limitată. La fel, noţiunea de „pilon” implică obligatoriu caracteristica de… „principal”. „Piloni” secundari nu există.
Să mai reţinem un exemplu: „Viziunea originară iniţială a autorilor proiectului era, de la bun început, o previziune cu mari şanse de a se confirma”. Conceptul de „viziune” are, în esenţa lui, ideea de proiecţie asupra unui segment al realităţilor, într-un moment ce se constituie într-un „început”, într-un act „iniţial”, „fără precedent”. Adică, este o deschidere spre lume, de regulă, originală şi, totodată, „originară”. Aşa că, să ne gândim şi la înţelesul cuvântului „vizionar” pentru a conchide că erori de exprimare de tipul celor evocate aici sunt premise sigure ale unui deficit de „viziune” în materie de eficienţă a comunicării, mai ales în spaţiul public. (T.B.)
Ziua Brâncuși sub semnul omagierii unei opere inestimabile
Pe întregul cuprins al țării, manifestări prin care toate artele transmit un mesaj comun, autentic umanist
Iași – opt zile de concerte memorabile
Zeița Thalia inspiră formule inovative în arta spectacolului
Ample programe științifice și culturale dedicate marilor personalități ale istoriei naționale
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc