Viziuni și proiecte
Numărul 1, 12-18 ian. 2021 » La început a fost cuvântul...
Așa cum este normal, în mass-media din țara noastră se pune accentul pe perspectivele noului an, mai ales sub aspect economico-social. În acest context, analizele ar fi, cu adevărat, utile dacă ar respecta, fără excepții, normele lexicale și logice. De exemplu, nimeni n-ar obiecta în privința următoarei afirmații dintr-un editorial apărut în presa tipărită dacă n-ar fi fost formulată atât de… pleonastic: „Obiectivele propuse (nu contează în ce domeniu) trebuie să fie examinate în prealabil pentru a se dovedi bune și eficiente”. În afară de faptul că orice „obiectiv propus” reprezintă rodul unui demers prealabil, se impune a constata că tot ceea ce este „eficient”, nu poate fi… „rău” și viceversa.
Tot la un „obiectiv” pentru anul acesta s-a referit un participant la o emisiune radiofonică: „Targhetarea unor ținte centrate în jurul unui țel precis este o condiție…”. Păi, ce înseamnă, în aşa-numita romgleză, „targhetarea”? Nu stabilirea unor „ținte” sau a unui „țel”? Apoi, noțiunea de „centrare” nu vizează, la rândul ei, un anumit „punct”, un anumit „obiectiv”, respectiv ceea ce exclude – cel puțin metodologic – elementele din „jur”?
La fel de eronată a fost și o parte dintr-o frază conținută de un documentar TV: „Este de notorietate publică faptul că…”. Ideea de „notorietate” include obligatoriu prezența „publicului”: fără receptori nu există „notorietate”. În ceea ce ne privește, ne dorim ca în noul an să conferim „notorietate” la cât mai puține erori de exprimare. Dacă vrem, e sigur că și putem. (T.B.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane