Volumul mărfurilor transportate a crescut cu 2,8% în primul semestru
Telex » Știri 29 octombrie 2019
Transportul rutier de mărfuri a înregistrat în primul semestru din 2019 o creştere cu 2,8% în ceea ce priveşte volumul mărfurilor transportate, comparativ cu perioada similară a anului trecut, din totalul de 113,9 milioane tone 75,3% fiind înregistrate în transport naţional, în creştere cu 4,2%, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS), informează Agerpres. În transportul feroviar, volumul mărfurilor a înregistrat o creştere cu 8,8%. Au fost transportate 28,218 milioane tone mărfuri, din care 81,3% în transport naţional.
În transportul maritim au fost înregistrate 24,279 milioane tone, din care 24,276 milioane cu destinaţie internaţională. Faţă de semestrul I din anul precedent, volumul total a marcat o creştere cu 12,2%.
Mărfurile transportate pe căi navigabile interioare au totalizat 15,572 milioane tone, din care 47,9% în transport naţional. Volumul mărfurilor transportate a înregistrat o creştere cu 16%.
În ceea ce priveşte transportul prin conducte petroliere magistrale, a fost înregistrat un volum de 3,312 milioane tone mărfuri.
În schimb, în transportul aerian, volumul mărfurilor transportate a scăzut cu 4%, la 23.000 tone.
În primele şase luni, în transportul rutier naţional, un procentaj de 60% din volumul mărfurilor a fost transportat pe distanţe între 1-49 km, 19,8% pe distanţe cuprinse între 50-149 km şi 18% pe distanţe cuprinse între 150-499 km.
În transportul naţional pe căi navigabile interioare, 58,5% din mărfuri au fost transportate pe distanţe cuprinse între 150-299 km.
În transportul rutier, diviziunile de mărfuri cu cele mai mari ponderi în totalul mărfurilor transportate au fost: minereuri metalifere şi alte produse de minerit şi exploatare de carieră; turbă; uraniu şi thoriu (25,1%) şi alte produse minerale nemetalice (17%).
Pe de altă parte, în transportul feroviar, ponderi semnificative în totalul mărfurilor transportate au fost înregistrate pentru diviziunile: cocs, produse rafinate din petrol (26,8%) şi cărbune şi lignit; ţiţei şi gaze naturale (18,1%), iar în cel maritim au fost înregistrate la diviziunile produse agricole, din vânătoare şi silvicultură; peşte şi alte produse din pescuit (28,4%) şi cărbune şi lignit; ţiţei şi gaze naturale (20,9%).
În transportul pe căi navigabile interioare ponderi importante în total mărfuri transportate au fost înregistrate la diviziunile minereuri metalifere şi alte produse de minerit şi exploatare de carieră; turbă; uraniu şi thoriu (54,6%) şi produse agricole, din vânătoare şi silvicultură; peşte şi alte produse din pescuit (19,6%).
În perioada ianuarie-iunie 2019, în transportul rutier de mărfuri, mărfurile transportate în cont propriu au reprezentat 53% din total, iar în ceea ce priveşte destinaţia, 24,7% din totalul mărfurilor s-a înregistrat în transport internaţional.
INS mai semnalează că în transportul rutier internaţional de mărfuri, 94,3% din totalul mărfurilor descărcate au provenit din state membre ale Uniunii Europene şi 93,7% din totalul mărfurilor încărcate au avut ca destinaţie tot UE. Cele mai mari cantităţi de mărfuri au provenit din Germania (21,8%), Italia (13,5%) şi Ungaria (13,1%), iar în ceea ce priveşte încărcările, 20,2% din volumul mărfurilor au avut ca destinaţie Germania, 16,8% Ungaria şi 12,4% Italia.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane