Voluntariatul, act de voință în sprijinul culturii și artei
Numărul 5, 7-13 feb. 2024 » Eveniment
Manifestările programate pentru luna februarie a.c. se remarcă prin număr și calitate, oferind unui public larg posibilitatea de a alege modalitățile cele mai plăcute și mai utile pentru petrecerea timpului liber. În acest mod, se valorifică experiențele acumulate de instituțiile specializate în arta spectacolului, inclusiv în ceea ce privește alegerea repertoriului și atragerea unor interpreți de mare valoare.
Acest tablou atât de amplu și de divers scoate în evidență și numeroase inițiative care se constituie în posibilități multiple de perfecționare continuă a artei spectacolului. Ilustrăm acest spirit novator cu un exemplu de strictă actualitate.
La Iași, sunt în plină desfășurare pregătirile finale pentru cea de-a V-a ediție a Festivalului Classix, care îmbină armonios diversele arte, în formule noi, mai ales sub aspect interpretativ, festival care se va desfășura în perioada 18-25 februarie. Caracteristica principală a acestei manifestări constă în funcția ei experimentală, deoarece, așa cum mai remarcam, aduce în prim-plan noutăți, moduri diverse, în spirit contemporan de interpretare a unor capodopere clasice. Și la această ediție sunt invitați artiști de marcă, din țară și de peste hotare.
Față de edițiile precedente, a apărut acum încă o noutate. Organizatorii au finalizat un studiu referitor la grupurile de spectatori care și-au înscris în program participarea la festival. Astfel, au constatat că mulți tineri, inclusiv cei care nu au înclinații artistice, sunt interesați de managementul manifestărilor programate. Acest interes s-a transformat într-o veritabilă mișcare de voluntariat la care, până acum, au fost înscriși 70 de tineri pe baza unei selecții care a vizat toate elementele componente ale managementului actului artistic.
Organizatorii apreciază, în cel mai înalt grad, importanța voluntarilor la festivaluri, asemenea celui de la Iași, care implică un mare volum de muncă, fructificarea oportunităților pe care le au tinerii în vederea dobândirii unor experiențe, a unor deprinderi noi, care îi vor ajuta, atunci când se integrează în piața muncii, să facă față cu succes exigențelor în profesia aleasă. De la amenajarea sălilor de spectacol până la operațiuni de marketing, tinerii voluntari au posibilitatea să acumuleze deprinderi, abilități care îi vor face apți pentru aplicarea noilor tehnologii, pentru promovarea lucrului în echipă, pentru înscrierea în tendințele actuale de dezvoltare a celor mai diverse profesii.
Consemnăm astfel de inițiative pentru a aduce în fața publicului iubitor de artă și cultură o experiență valoroasă de care va beneficia, experiență care, la rândul ei, va permite respectarea în condiții din ce în ce mai bune a exigențelor profesionale care includ organic și îmbogățirea continuă a culturii generale.
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane