Vorba bună mult adună
Numărul 49-50, 18 dec. 2018 - 14 ian. 2019 » La început a fost cuvântul...
Recurgem acum, în ajunul Crăciunului și Anului Nou, la adaptarea rubricii de față la atmosfera caracteristică acestei perioade, concentrându-ne atenția asupra uneia dintre modalitățile de manifestare a spiritului sărbătoresc, și anume a urărilor reciproce de bine. Astfel, limbajul (scris și/sau vorbit) dobândește noi virtuți, inclusiv pe aceea de a ne dori mai mult bine, pe cele mai diverse planuri, inclusiv în privința capacității de a comunica… mai bine.
Cum se vede, sunt cuvinte care „izvorăsc” din noțiunea de „bun”, ceea ce conferă o greutate deosebită urărilor tradiționale. Noțiunea de „bun” își are originea în latinescul „bonus”, care – în zilele noastre – vizează recompensele suplimentare pentru performanțe, în special în profesie. Dar, oare, câte alte cuvinte și sintagme nu se „bazează” pe cuvântul „bun”? Marele dicționar lingvistic al Academiei Române include nu mai puțin de 126 de definiții care pornesc de la cuvântul „bun”. Am vorbit despre „bonus”. Nu mai puțin utilizată este și noțiunea de „bonitate” (adică, solvabilitate), după cum, referindu-ne la persoane, recurgem, deseori, la cuvinte precum „binevoitor” sau „bonom” (prin care este definit un om cumsecade, politicos, îndatoritor).
Sigur, nu ne propunem să prezentăm toate cele 126 de definiții academice, dar, potrivit specificului acestor zile, mai amintim de sintagma „a umblat cu bună dimineața” (colindele de Moș Ajun) și urarea de „bunăstare”, atât de frecvent inclusă în felicitări. Dacă mai ținem seama de zicala „semne bune anul are”, putem considera că „starea de bine” oferită și de folosirea corectă a limbii natale este o componentă a „bunei purtări” și, neîndoios, a „bunului simț”, a „bunei dispoziții” și, nu în ultimul rând, a dovezii de „bună știință”. (T.B.)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice