Weekendul 24-25 august | Evenimentul „Străzi Deschise - București, Promenadă urbană” – demonstrații antrenante de dans, instalații de artă contemporană, expoziții de statui vivante, concerte și multiple activități creative pe Calea Victoriei
Numărul 33-34, 21 aug. - 3 sep. 2024 » Roza vânturilor
În premieră, monumentul istoric Arcul de Triumf este deschis publicului în cadrul „Străzi deschise”
În weekendul 24-25 august, programul artistic „Străzi deschise, București – Promenadă urbană” propune locuitorilor Capitalei multiple evenimente artistice și creative: flashmob-uri cu reprezentanți a peste 50 de școli și inițiative de dans, în cadrul celei de-a doua ediții a evenimentului Noaptea dansului, instalația de artă contemporană „Somnul rațiunii naște idei”, prezentată în cadrul Săptămânii Sustenabilității Creative, expoziția de statui vivante „Cititorul – O nouă specie pe cale de dispariție”, ce aduce în prim-plan actul lecturii, ateliere creative dedicate copiilor și concerte menite să transforme Calea Victoriei într-o scenă a efervescenței culturale. Potrivit unui comunicat al ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, ultimul weekend din această vară marchează și o premieră: Arcul de Triumf se înscrie în programul artistic „Străzi deschise” și își deschide porțile publicului larg.
Expoziția Universul lui Salvador Dalí, ce poate fi vizitată doar până la 1 septembrie la ARCUB – Hanul Gabroveni, zilnic, între orele 10:00 și 20:00, precum și expoziția Feminitatea veacului trecut. De la Belle Epoque la Interbelic, deschisă publicului, de marți până duminică, între orele 12:00 și 18:30, până la 20 septembrie la Casa Eliad (Bulevardul Mircea Vodă nr. 5), sunt alte propuneri de petrecere a timpului liber pentru bucureșteni și turiști în acest weekend.
Totodată, publicul este invitat să afle care sunt cele mai recente evoluții și tendințe ale comunității artistice din Capitală, prin expoziții de pictură, artă decorativă, iconografie, grafică și design vestimentar, prezentate de Școala de Artă București, la sediul instituției din Strada Cuza Vodă nr. 100 (sectorul 4), în intervalul 15:00-20:30.
În cadrul programului „Străzi deschise, București – Promenadă urbană” din acest weekend vor fi instituite restricții între orele 10:00 și 22:00. Se va permite traversarea pe Calea Victoriei, pe segmentul de drum de la intersecția cu Bulevardul Dacia, Strada Știrbei Vodă, Strada Ion Câmpineanu, Bulevardul Regina Elisabeta. Traficul Societății de Transport București va fi deviat, fără afectarea călătorilor.
Traficul rutier pe Calea Victoriei se va relua pe timpul nopții până dimineața (în ziua de sâmbătă spre duminică), începând de la ora 23:00 până la ora 09:00. Pentru siguranța participanților la eveniment, pe arterele pe care nu mai circulă mașini se închid și pistele de biciclete.
Proiectul „Străzi deschise, București – Promenadă urbană”, organizat de Primăria Capitalei, prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism, alături de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București și PROEDUS – Centrul de Proiecte Educaționale și Sportive al Municipiului București – în calitate de operatori zonali, activează, până în luna octombrie, trasee pietonale pe Calea Victoriei și în cartierele bucureștene prin activități artistice și recreaționale menite să aducă un plus de dinamism și culoare străzilor Capitalei și să invite publicul să redescopere orașul într-o manieră inedită și interactivă.
În cadrul programului artistic „Străzi deschise”, în acest weekend, pe Calea Victoriei, în premieră în cadrul evenimentului, monumentul istoric Arcul de Triumf, ce marchează victoria României în Primul Război Mondial, își deschide porțile publicului larg pentru a fi vizitat, în ambele zile de weekend, în intervalul 12:00-20:00 (ultima intrare fiind la 19:30). Bucureștenii și turiștii vor putea afla mai multe despre istoria României și vor putea admira orașul prin lunetele puse la dispoziție de organizatori. Accesul publicului este gratuit.
Sâmbătă și duminică, în intervalul 10:00-20:00, în zona Hotelului Novotel, trecătorii pe Calea Victoriei pot admira instalația de artă contemporană „Somnul rațiunii naște idei”, creată de Alexandru Simion-Boeriu, o invitație la reflecție pe tema manipulării informaționale într-o lume dominată de rețelele sociale. Lucrarea este prezentată în cadrul Săptămânii Sustenabilității Creative (CS Week), eveniment aflat la a III-a ediție, organizat de Galeria Galateca și Asociația Culturală Neo Art România.
De asemenea, sâmbătă, între orele 17:00 și 20:00, și duminică, de la ora 18:00, trupa REAL – Andra Pierșinaru (voce), Radu Marinescu (chitară), Angelo Stoica (chitară) și Leon Craioveanu (percuție) – va anima atmosfera cu reprezentații live pline de energie, care cu siguranță vor captiva publicul.
Sâmbătă, Editura Nemira & Saatchi Creative Hub propun publicului un moment artistic inedit: expoziția de statui vivante „Cititorul – O nouă specie pe cale de dispariție”, în intervalul 17:00 – 21:00, în zona magazinului Max Mara. Trecătorii se vor întâlni cu diferite specii rare de cititori, precum cititorul de autori români sau cititorul de beletristică, și vor putea afla recomandări de cărți și cum pot susține actul lecturii.
În serile de 24 și 25 august, între orele 18:30 și 21:15, Calea Victoriei se transformă într-un imens ring de dans cu prilejul celei de-a II-a ediții a evenimentului Noaptea Dansului, organizat de Creator Media Team. Mii de bucureșteni sunt așteptați să danseze până la apusul soarelui în cadrul celui mai mare exercițiu de dans colectiv din Capitală, în cinci hotspot-uri de pe Calea Victoriei: zona Monteoru – Hotel Radisson Blu – Monumentul Renașterii – Cercul Militar Național – Muzeul Național de Istorie a României. Alături de artiști a peste 50 de școli, studiouri și inițiative de dans, participanții vor avea ocazia să experimenteze peste 20 de stiluri de dans, de la dans contemporan, dansuri populare românești la west coast swing, bachata, salsa, zumba, street dance, merengue, tango argentinian, și să se alăture celor peste 180 de momente în ritmuri amețitoare – flashmob-uri, demonstrații de dans, dance battles – pregătite de organizatori.
Copiii și părinții sunt invitați duminică, începând cu ora 10:00, la atelierul La povești pe Calea Victoriei, organizat de Muzeul Național al Literaturii Române pe Calea Victoriei nr. 110. Alături de coordonatorii Iulia Iordan și Monica Bumbeș, cei mici pot afla, prin activități creative interactive, mai multe despre istoria uneia dintre cele mai cunoscute artere ale Capitalei.
Sâmbătă și duminică, în intervalul 17:00-21:00, artistul Vasile Catrina le va oferi bucureștenilor momente concretizate în schițe și caricaturi în zona Statuii Iuliu Maniu.
La Casa Filipescu-Cesianu a Muzeului Municipiului București, vizitatorii pot afla mai multe despre istoria complexului arhitectonic de la Văcărești, precum și despre evoluția raporturilor dintre generații în ultimii trei sute de ani în contextul urban autohton cu prilejul expozițiilor În apropierea sfinților. Frescele Mănăstirii Văcărești după 40 de ani și Muzeul Vârstelor – de la copilărie la senectute, deschise publicului pe parcursul weekendului, între orele 10:00 și 17:30.
(Sursa foto: ARCUB/Sorin Nainer)
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial