Weekendul 5-6 octombrie | Evenimentul „Străzi Deschise - București, Promenadă urbană” se extinde în Sectorul 2 al Capitalei cu spectacole de teatru, dans, concerte și activități pentru copii
Numărul 39, 2-8 oct. 2024 » Roza vânturilor
În weekendul 5-6 octombrie, evenimentul „Străzi deschise, București – Promenadă urbană” întâmpină publicul bucureștean și turiștii cu un program artistic variat, atât pe Calea Victoriei, cât și pe Strada Dimitrie Onciul din sectorul 2 al Capitalei. Potrivit unui comunicat al ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, „spectacole de teatru, concerte live, reprezentații de dans, instalații, activități sportive, ateliere dedicate copiilor și expoziții vor transforma cele două zone active din acest weekend în adevărate spații dedicate relaxării și distracției”.
În cadrul programului „Străzi deschise, București – Promenadă urbană” vor fi instituite restricții rutiere pe Calea Victoriei în intervalul orar 10:00-22:00 doar în ziua de duminică, 6 octombrie. Se va permite traversarea pe Calea Victoriei, pe segmentul de drum de la intersecția cu Bulevardul Dacia, Strada Știrbei Vodă, Strada Ion Câmpineanu, Bulevardul Regina Elisabeta. Traficul Societății de Transport București va fi deviat, fără afectarea călătorilor.
Traficul rutier pe Calea Victoriei se va relua pe timpul nopții până dimineața (în ziua de duminică spre luni), începând de la ora 23:00 până la ora 09:00. Pentru siguranța participanților la eveniment, pe arterele pe care nu mai circulă mașini se închid și pistele de biciclete.
În sectorul 2 al Capitalei, începând de sâmbătă, 5 octombrie, ora 07:00, până luni, 7 octombrie, până la ora 02:00, traficul este restricționat pe Strada Dimitrie Onciul, pe segmentul cuprins între strada Olari și Aleea Margareta, inclusiv scuarul din Bulevardul Ferdinand.
Potrivit programului transmis de organizatori, în ambele zile de weekend, Strada Dimitrie Onciul devine locul ideal pentru a petrece timpul liber cu activități variate, spectacole, artă și muzică. Programul artistic va începe de la ora 09:00 cu activități sportive și zone de joacă pentru toți doritorii de mișcare, de la baschet la ping-pong.
Timp de o oră, între 10:00 – 11:00, Circul Metropolitan București va încânta publicul cu un minishow de acrobație, aducând pe stradă momente spectaculoase de echilibru și performanță artistică, urmat de Muzeul Național al Literaturii care organizează, începând cu ora 11:00, atelierul creativ „Cu toamna în odaie”, un moment ideal pentru cei care doresc să exploreze arta inspirată de natură, învățând să creeze obiecte decorative cu tematică de toamnă.
Copiii se vor bucura, atât sâmbătă, de la ora 13:00 până la ora 14:00, cât și duminică în intrevalul 12:00 – 13:00, de Parada Animăluțelor din spectacolul „Madagascar”, oferită de Opera Comică pentru Copii și vor putea participa la atelierul de țesut la gherghef, de sâmbătă 5 octombrie, între orele 14:00 – 16:00, organizat de AKKA Show.
Cei mici vor fi captivați de spectacolul de teatru „Turtița Fermecată” oferit de Teatrul „Ion Creangă” care se va juca sâmbătă, de la ora 16:00 la 17:00 și vor avea ocazia să urmărească povestea clasică „Cei trei purceluși”, pusă în scenă de Teatrul Excelsior, duminică, la ora 11:00 iar Teatrul „Ion Creangă” va prezenta, în a doua zi de weekend, în intervalul 16:00 – 17:00, spectacolul „Magia Ghicitorilor”, un moment plin de mister și ingeniozitate care va captiva imaginația copiilor.
În ambele zile de weekend, Trupa TheM a Teatrului Metropolis va susține două mini-concerte de muzică folk, aducând ritmuri acustice plăcute care vor crea o atmosferă relaxată și intimă pe stradă, între orele 17:00 – 17:30 și 18:30 – 19:00. Sâmbătă, de la ora 18:00, timp de o oră, secția de Coregrafie a Școlii de Artă București, sub îndrumarea Elenei Zamfirescu, va oferi un spectacol dinamic de dans modern și contemporan, captând atenția cu coregrafii inovatoare.
Duminică, 6 octombrie, între 10:00 – 11:00, muzica prinde viață prin cvartetul acustic format din Petru Giurcăneau (chitară), Iliosu Antonio (contrabas), Munteanu Mihai (tobe) și Toma Cătălin (saxofon), oferind o atmosferă relaxată și plină de armonie.
AKKA Show propune locuitorilor din sectorul 2, duminică, între 13:00 – 15:00, un atelier de realizat obiecte și broderie cu mărgele, iar de la 15:00 până la 16:00 oferă publicului un spectacol inedit de teatru de păpuși.
Instalația PIXELATA a Asociației Non Profit Alucro și instalația interactivă „Zei de zi cu zi” de la Teatrul Masca vor continua să ofere experiențe creative și interactive pentru public atât sâmbătă cât și duminică în intervalul 16:00 – 19:00.
Programul de duminică va include și un concert de muzică populară care va începe la ora 18:00 unde secția de canto muzică populară a Școlii de Artă București, sub îndrumarea Mariei Constantin, va oferi o performanță tradițională autentică.
Aceste zile de weekend se vor încheia cu un concert de percuție care va începe la ora 19:00, unde expertul Pavel Stoica și elevii săi din secția de percuție a Școlii de Artă București vor oferi un show plin de energie ritmică.
Pe Calea Victoriei, vizitatorii vor putea explora duminică 6 octombrie, între orele 10:00 – 17:30 două expoziții permanente remarcabile care au loc la Muzeul Municipiului București – Casa Filipescu-Cesianu: „Muzeul Vârstelor – de la copilărie la senectute”, o incursiune captivantă în etapele vieții umane, și „În apropierea sfinților. Frescele Mănăstirii Văcărești după 40 de ani”, care readuce la viață frumusețea și semnificația frescelor acestei importante mănăstiri distruse.
Pasionații de artă contemporană sunt invitați să descopere, de la ora 10:00, în fața Hotelului Novotel, instalația creativă „Somnul rațiunii naște idei”, realizată de Alexandru Simion Boeriu, un proiect artistic care face parte din Săptămâna Sustenabilității Creative, ediția a III-a, și invită la reflecție asupra conexiunii dintre rațiune, creativitate și sustenabilitate.
Monumentul istoric Arcul de Triumf este deschis publicului în ambele zile de weekend, între orele 12:00 și 20:00. Accesul publicului este gratuit.
Spectatorii vor putea asista la o serie de activități impresionante oferite de Jandarmeria Română între 12:00 – 16:00 precum: demonstrații cu echipaje ecvestre și canine, spectacol oferit de Muzica Militară Reprezentativă a Jandarmeriei, exerciții tip drill cu Garda de Onoare a Jandarmeriei Române și exerciții de autoapărare realizate de Brigada Specială de Intervenție.
De asemenea, duminică de la ora 17:00, în zona Hotelului Novotel, publicul va trăi o experiență muzicală dinamică datorită concertului susținut de trupa REAL, cu Andra Pierșinaru (voce), acompaniată de Radu Marinescu (chitară), Angelo Stoica (chitară) și Leon Craioveanu (percuție).
Elevii Școlii de Arte Prestissimo Music vor oferi, în fața Cercul Militar Național, de la ora 17:00, un recital de canto, cu voci talentate precum Gabriela Alexandra Florea, Sebi David, Olga Bălan și Ada Cercel, într-un concert ce celebrează tinerele talente iar de la ora 18:00, Teatrul de Animație Țăndărică prezintă spectacolul de animație „Freestyle Puppetry”, oferind o experiență interactivă și amuzantă atât pentru copii, cât și pentru adulți.
Duminică, 6 octombrie, între orele 18:00 și 21:00, celebrul DJ Mahony va electriza atmosfera în zona Muzeului Național de Istorie a României prin show-ul său plin de energie, Take Notes Show Case.
Proiectul „Străzi deschise, București – Promenadă urbană” este organizat de Primăria Capitalei, prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism, alături de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București și PROEDUS – Centrul de Proiecte Educaționale și Sportive al Municipiului București – în calitate de operatori zonali.
(Sursa foto: www.arcub.ro@Adda Mihaescu)
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistic pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice